Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn.

De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat WhatsApp nu 'eindelijk' ook beschikbaar is voor Windows. Het slachtoffer zou al 11 verzoeken van vrienden hebben ontvangen om de Windows-variant te installeren. Niets is echter minder waar. Het gaat in werkelijkheid om een Trojan.

Gehackte server

Slachtoffers die de 'Windows-variant' van WhatsApp proberen te installeren worden doorgestuurd naar een gehackte server in Turkije. Deze server stuurt de gebruiker vervolgens door naar een Yousendit-account, waar de malware wordt aangeboden. Het lijkt om een 64-bit installatiebestand te gaan.

Zodra de Trojan op de Windows-machine is geïnstalleerd download de malware een andere Trojan. Deze laatste Trojan gaat actief op zoek naar bankgegevens van het slachtoffer.

Lees ook
Fortinet: realtime detectie van cloudbedreigingen is vaak stuikelblok

Fortinet: realtime detectie van cloudbedreigingen is vaak stuikelblok

Het Fortient 2025 State of Cloud Security Report biedt waardevolle inzichten en praktische strategieën voor het beveiligen van hybride en multicloudomgevingen. Download hier het volledige rapport.

KnowBe4 publiceert Q3 2024 Phishing-rapport: QR-code phishing wint terrein

KnowBe4 publiceert Q3 2024 Phishing-rapport: QR-code phishing wint terrein

KnowBe4, het cybersecurityplatform op het gebied van human risk management, presenteert het Phishing-rapport over het derde kwartaal van 2024. Dit rapport werpt een blik op de meest aangeklikte e-mailonderwerpen uit gesimuleerde phishingtests. Uit de onderzoeksresultaten blijkt een toename van phishingcampagnes die gebruikmaken van QR-codes.

Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Verkeerd gebruik van IT-middelen door medewerkers, ofwel ‘misuse’, vormt inmiddels een bijna net zo grote cyberdreiging als hackers. Dat blijkt uit het Security Navigator 2025-rapport van Orange Cyberdefense. De data uit dit rapport onthullen vijf essentiële aandachtspunten van nu.