TrueCrypt maakt een doorstart

truecrypt_screenshot

De bekende encryptiesoftware TrueCrypt maakt mogelijk een doorstart. Eerder deze week trokken de oorspronkelijke ontwikkelaars van TrueCrypt de stekker uit het project en waarschuwden dat de software onveilig zou zijn. Twee Zwitserse activisten van de Piratenpartij denken hier echter anders over en willen de software een doorstart laten maken.

Thomas Bruderer en Joseph Doekbrijder, respectievelijk de ex-president en ex-vicepresident van de Zwitserse Piratenpartij, werken aan een volgende versie van TrueCrypt. Hiervoor hebben zij de website truecrypt.ch in het leven geroepen. Bruderer en Doekbrijder hebben alvast de laatste versie van TrueCrypt, versie 7.1a, online gezet op hun website. Een nieuwe, veilige versie van TrueCrypt is echter nog in ontwikkeling.

Officiële website

Op de officiële website van TrueCrypt, truecrypt.org, is op dit moment alleen TrueCrypt 7.2 te downloaden. Dit is een gestripte variant van de encryptiesoftware waarmee gebruikers hun versleutelde TrueCrypt-containers kunnen ontsleutelen. Het versleutelen van bestanden is met TrueCrypt 7.2 niet meer mogelijk. Ook waarschuwen de ontwikkelaars achter TrueCrypt dat deze versie mogelijk beveiligingsproblemen bevat.

Bruderer en Doekbrijder brengen TrueCrypt waarschijnlijk onder een andere naam op de markt, aangezien zij willen meewerken aan een afsplitsing ('fork') van het originele softwareprogramma. Welke naam dit precies wordt is echter nog onduidelijk. De vernieuwde variant van TrueCrypt wordt in ieder geval niet vrijgegeven voordat het onafhankelijk onderzoek naar TrueCrypt is afgerond. Het Crypto Open Audit-project is opgezet om de broncode van TrueCrypt op onveilige elementen te onderzoeken en de intenties van de software, waarvan de oorspronkelijke ontwikkelaars onbekend zijn, te achterhalen.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.