Tweede Kamer wil gemeenten kunnen afsluiten van DigiD

digid

Gemeenten die de beveiliging van DigiD niet op orde hebben moeten harder worden aangepakt. De Tweede Kamer wil de mogelijkheid scheppen gemeenten tijdelijk af te sluiten van DigiD om de veiligheid van burgers te beschermen.

Dit zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen RTL Nieuws. DigiD is een handige tool waarmee burgers allerlei gemeentelijke zaken online kunnen regelen. Denk hierbij aan het aanvragen van vergunningen, toeslagen en uitkeringen. Een slechte beveiliging van DigiD kan dan ook tot gevolg hebben dat zeer gevoelige informatie over Nederlanders op straat komt te liggen, met alle gevolgen van dien.

Slechte beveiliging

Desondanks blijken verschillende gemeenten de beveiliging van DigiD niet op orde te hebben. Zo bleken sommige gemeenten gebruik te maken van standaardwachtwoorden, die gewoon op internet beschikbaar zijn. Cybercriminelen konden hierdoor eenvoudig misbruik maken van DigiD om persoonlijke informatie van Nederlandse burgers in handen te krijgen.

De problemen met DigiD zouden inmiddels zijn opgelost. Het D66-kamerlid wil echter dat DigiD veiliger wordt en gemeenten hun zaken beter op orde hebben. Gemeenten die de beveiliging van DigiD niet op orde hebben zouden een waarschuwing moeten krijgen en worden afgesloten van DigiD tot zij de zaken wel op orde hebben. Het plan wordt door een Kamermeerderheid gesteund.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1