Update beschikbaar voor gehackte Fritzbox-routers

Pack_F!BoxFon_WLAN7270

AVM, de fabrikant van de Fritzbox-routers, stelt een belangrijke update beschikbaar. De patch verhelpt een ernstige kwetsbaarheid die hackers in staat stelde stiekem dure betaalnummers te bellen via de webinterface van de routers. Slachtoffers werden hierdoor ongemerkt flink op kosten gejaagd.

Dit meldt XS4ALL. Een groot aantal klanten van de Nederlandse provider maken gebruik van de Fritzbox-routers en lopen dus gevaar. De provider adviseert klanten dan ook de update zo snel mogelijk te installeren. Zowel de Fritzbox 7340, 7360 als 7390 lopen risico.

Torenhoge telefoonrekening

Het beveiligingslek kwam vorige week aan het licht. Verschillende klanten ontvingen een torenhoge telefoonrekening, zonder dat zij hiervan de oorzaak wisten. Na onderzoek bleken cybercriminelen toegang hebben weten te krijgen tot de webinterface van de Fritzbox-routers. Deze webinterface stelde aanvallers in staat ongemerkt dure betaalnummers te bellen, waarvan zij zelf de winst opstreken.

De hackers hebben wel het wachtwoord van de Fritzbox-routers in handen hebben om de webinterface te kunnen misbruiken. Het is niet bekend hoe de cybercriminelen de wachtwoorden van getroffen gebruikers in handen hebben. Het is echter goed mogelijk dat gebruikers hebben verzuimd het standaardwachtwoord van hun router te wijzigen.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.