Van phishing verdachte student wordt toch uitgeleverd aan VS

Handboeien

De 24-jarige Vietnamese student die wordt verdacht in een grote phishingzaak wordt toch door Nederland aan de Verenigde Staten (VS) uitgeleverd. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag betaald.

De student is verdachte in een grootschalige phishingzaak waarbij cybercriminelen maar liefst 788.000 euro wisten buit te maken. Daarnaast wordt de man ook verwacht van witwassen en oplichting. De VS hebben een verzoek ingediend bij Nederland om de 24-jarige man uit te leveren. Het gerechtshof in Den Haag oordeelt nu dat Nederland aan dit verzoek moet voldoen.

Huisgenoot

De verdachte ontkent betrokkenheid bij de zaak en stelt dan ook onschuldig te zijn. De man zegt slachtoffer te zijn geworden van een huisgenoot die achter de phishingaanval zou zitten. Deze huisgenoot zou inmiddels naar Vietnam zijn gevlucht, waar hij bij de Vietnamese politie een verklaring heeft afgelegd. De student stelt dat deze verklaring hem vrijpleit.

Het is onduidelijk wanneer de student daadwerkelijk uitgeleverd wordt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kan hierover nu een oordeel vellen. Zodra Opstelten met de uitlevering instemt kan deze in gang worden gezet.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.