Van phishing verdachte student wordt toch uitgeleverd aan VS

Handboeien

De 24-jarige Vietnamese student die wordt verdacht in een grote phishingzaak wordt toch door Nederland aan de Verenigde Staten (VS) uitgeleverd. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag betaald.

De student is verdachte in een grootschalige phishingzaak waarbij cybercriminelen maar liefst 788.000 euro wisten buit te maken. Daarnaast wordt de man ook verwacht van witwassen en oplichting. De VS hebben een verzoek ingediend bij Nederland om de 24-jarige man uit te leveren. Het gerechtshof in Den Haag oordeelt nu dat Nederland aan dit verzoek moet voldoen.

Huisgenoot

De verdachte ontkent betrokkenheid bij de zaak en stelt dan ook onschuldig te zijn. De man zegt slachtoffer te zijn geworden van een huisgenoot die achter de phishingaanval zou zitten. Deze huisgenoot zou inmiddels naar Vietnam zijn gevlucht, waar hij bij de Vietnamese politie een verklaring heeft afgelegd. De student stelt dat deze verklaring hem vrijpleit.

Het is onduidelijk wanneer de student daadwerkelijk uitgeleverd wordt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kan hierover nu een oordeel vellen. Zodra Opstelten met de uitlevering instemt kan deze in gang worden gezet.

Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA