Veel aandacht voor cyberspionage rond Nuclear Security Summit

security1

IT beveiliging speelt een belangrijke rol in de beveiliging rond de Nuclear Security Summit die deze maand in Den Haag wordt georganiseerd. Nederland steekt daarom veel tijd en geld in het tegengaan van cyberspionage en 'cyberwarfare'.

Dit melden bronnen die betrokken zijn bij de nucleaire top aan De Gelderlander. Onder andere de draadloze netwerken die speciaal voor de top zijn aangelegd en het telefoonverkeer tijdens de top worden extra beveiligd. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Taskforce Cyber van Defensie zouden nauw betrokken zijn bij opzetten van de beveiliging.

Netwerken platleggen

Naast cyberspionage richten de NCSC en Taskforce Cyber zich ook op cyberaanvallen waarbij aanvallers de computernetwerken van de top proberen binnen te dringen of zelfs plat proberen te leggen. "We volgen de ontwikkelingen op dit vlak voor en tijdens de top nauwgezet", stelt een woordvoerder van het NCSC tegenover De Gelderlander.

Welke maatregelen precies worden genomen om cyberspionage en cybercrime tijdens de nucleaire top in Den Haag tegen te gaan is niet bekend. Het vrijgegeven van deze informatie zou kwaadwillenden juist in de kaart spelen.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.