Veel Android-smartphones beschikken niet over recente veiligheidsupdates

Op de helft van de Android smartphones is de meest recente beveiligingsupdate een half jaar geleden of eerder beschikbaar gesteld, of geeft het apparaat helemaal geen informatie over veiligheidsupdates. Slechts 5% van de Android smartphones beschikt over de veiligheidsupdates van augustus 2017, de meest recente veiligheidsupdate die Google heeft vrijgegeven. Op 11% is de update van juli geïnstalleerd.

Dit meldt de Consumentenbond, dat van 17 tot en met 22 augustus 2017 heeft geïnventariseerd welke veiligheidsupdates op smartphones zijn die door de Consumentenbond tussen augustus 2014 en augustus 2017 zijn getest. Google is de enige leverancier van Android smartphones waarvan alle modellen - de Pixel en Nexus - beschikken over de meest recente beveiligingsupdate, die in augustus 2017 is vrijgegeven. Bij General Mobile beschikt twee van de vier toestellen over de laatste veiligheidsupdate.

Samsung presteert minder goed. Een aantal smartphones van deze fabrikant beschikt over een recente veiligheidsupdate. Er zijn echter ook modellen waarvoor de meest recente beschikbaar gestelde update een half jaar of ouder is. Alcatel, Huawei, LG en Wiko presteren het slechtst. Veel modellen van deze fabrikanten beschikken over een update van een half jaar of ouder, of bieden in zijn geheel geen informatie over updates.

Een overzicht van de beschikbare veiligheidsupdates
op Android smartphones (bron: Consumentenbond)

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1