Verdachte spionagecampagne levert ‘Voldemort’ malware af

Proofpoint-490-200_2023-03

Eerder deze maand identificeerden de onderzoekers van het cybersecuritybedrijf een ongebruikelijke campagne die een nieuwe aanvalsketen gebruikte. De inzichten vanuit het onderzoek biedt meer informatie over een ongebruikelijke campagne die gebruik maakt van een nieuwe aanvalsketen voor het afleveren van aangepaste malware. De dreigingsactor noemt dit ‘Voldemort’, zo blijkt op basis van het analyseren van interne bestandsnamen en strings. De schadelijke activiteiten van Voldemort omvatten meer dan 20.000 berichten die impact hadden op 70 organisaties wereldwijd.  

De aanvalsketen bestaat uit meerdere populaire technieken en ongebruikelijke methoden voor commandovoering, zoals het gebruik van Google Sheets. De combinatie van de tactieken, technieken en procedures (TTP’s), overheidsthema’s en vreemde bestandsnamen en wachtwoorden zoals “test” zijn opmerkelijk. Op basis van het grote aantal berichten en de analyse van de malware blijkt dat het gaat om een dreigingsactor, waarschijnlijk een Advanced Persistent Threat (APT), die het verzamelen van informatie als doel heeft.   

Voldemorts aanvalsketen heeft ongebruikelijke, aangepaste functionaliteiten. Hieronder vallen het gebruik van Google Sheets voor ‘C2’ en het gebruik van een opgeslagen zoekbestand bij een extern gedeeld document. Net als Voldemort, richt de dreigingsactor zich op een groot publiek: achttien verschillende branches, waarvan bijna een kwart verzekeringsmaatschappijen. 

Ondanks het brede doelwit en kenmerken die meer overeenkomen met cybercriminele activiteiten, tonen de activiteiten en de mogelijkheden van de malware dat er meer interesse is in spionage dan in financieel gewin. Desondanks is het mogelijk dat toekomstige activiteiten van Voldemort deze beoordeling veranderen.  

Lees voor meer informatie hier het volledige Engelstalige bericht.  

Meer over
Lees ook
Orange Cyberdefense: ‘Transparantie moet de norm worden in cybersecurity’

Orange Cyberdefense: ‘Transparantie moet de norm worden in cybersecurity’

Consumenten en bedrijven hechten steeds meer waarde aan transparantie. Op dit moment ligt de focus vaak op duurzaamheid. Matthijs van der Wel-ter Weel, Strategic Advisor bij Orange Cyberdefense, verwacht dat cybersecurity in de nabije toekomst even belangrijk wordt. “Net zoals klanten willen weten hoe duurzaam een product is, willen ze ook inzicht1

Hack the Boat

Hack the Boat

Op donderdag 19 september staat het vierde FERM Port Cyber Café van 2024 op de kalender. Het onderwerp? Dat hebben jullie bepaald! Na de poll van vorige maand zijn we uitgekomen op Hack The Boat.

Proofpoint en CyberArk breiden partnerschap uit

Proofpoint en CyberArk breiden partnerschap uit

Proofpoint Inc., en CyberArk sluiten de handen ineen om organisaties wereldwijd te helpen bij het alom beveiligen van identiteiten. De uitgebreide samenwerking omvat, ter ondersteuning van dit gezamenlijke doel, de lancering van nieuwe integraties en oplossingen voor het aanpakken van kritieke cyberuitdagingen.