Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden
Naar aanleiding van het Voldemort malware threat research van 30 augustus delen analisten van Proofpoint nu nieuwe inzichten. De onderzoekers kunnen inmiddels de Voldemortcampagne toeschrijven aan een dreigingsgroep, namelijk de Chinese dreigingsgroep TA415. Deze groep is ook bekend als APT41 en Brass Typhoon. De onderzoekers baseren de toekenning op meerdere nieuwe inzichten die ze kunnen linken aan de Voldemortcampagne. Het gaat om een bekende infrastructuur van TA415. Ook zien de onderzoekers overlappingen met activiteiten waar Mandiant in juli 2024 publiekelijk over rapporteerde.
Proofpoint identificeerde bovendien in augustus dit jaar een gerichte campagne met een bijna identieke aanvalsketen voor het verspreiden van Voldemort backdoor. Deze activiteit spoofde een Taiwanese luchtvaartindustrievereniging en richtte zich herhaaldelijk op minder dan vijf luchtvaartbedrijven in de VS en Taiwan. Dit komt overeen met typische doelwitten van TA415 en andere aan China gelieerde actoren. Onderstaande afbeelding geeft een Engelstalige machinevertaling van een phishing-e-mail weer die bij deze campagne hoort. De mail is van origine geschreven in traditioneel Chinees.
|
|
Afbeelding 1. Machinevertaling van een phising-e-mail van de Voldemort malwarecampagne.
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:
Lees voor meer informatie hier het volledige Engelstalige bericht. |
Meer over
Lees ook
Risico cyberaanval stijgt enorm
Sectoren die als essentieel worden beschouwd voor het functioneren van de Nederlandse maatschappij bevinden zich in een escalerende strijd tegen cyberdreigingen. Onderzoek van DNV Cyber toont aan dat dreigingsactoren, zoals cybercriminelen en nationale staten, zich richten op digitale kwetsbaarheden van supply chains die met hen verbonden zijn.
BehaviorBirds lanceert de eerste opleiding gedragsverandering voor cybersecurity professionals
BehaviorBirds lanceert in april de eerste post-master opleiding Cybergedragsverandering: een unieke, wetenschappelijk onderbouwde opleiding die cybersecurity professionals leert hoe je menselijk gedrag structureel beïnvloedt. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 31 maart inschrijven voor de opleiding.
Nieuw onderzoek KnowBe4: gemiddelde kosten van datalekken stijgen tot 4,88 miljoen dollar
De kosten van cyberaanvallen blijven stijgen, met een gemiddelde van 4,88 miljoen dollar voor een datalek in 2024. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van KnowBe4, het cybersecurityplatform op het gebied van human risk management. Het rapport benadrukt de groeiende noodzaak voor bedrijven om hun cyberbeveiliging te versterken