Volledige gehackte ICT-infrastructuur van Duitse Bundestag wordt mogelijk vervangen

hacker

Beveiligingsonderzoekers adviseren de volledige ICT-infrastructuur van het Duitse Bundestag te vervangen. De ICT-omgeving ligt al ruim anderhalve maand onder vuur van hackers en experts slagen er maar niet in de controle over het systeem terug te krijgen.

Een anonieme Duitse parlementariër bevestigt tegenover Der Spiegel dat de malware nog steeds op de ICT-systemen van de Bundestag aanwezig is. Cybercriminelen wisten in eerste instantie machines van één Duitse fractie te besmetten. Deze besmetting is uiteindelijk uitgebreid tot het volledige ICT-systeem.

Toegang tot gevoelige data

De aanval op het systeem begon begin mei en duurt inmiddels dus bijna anderhalve maand. In deze periode hebben de hackers toegang gehad tot allerlei gevoelige data. Het is niet duidelijk of en welke data door de aanvallers is ingezien of gestolen.

Beveiligingsexperts onderzoeken de hack en opperen inmiddels het volledige ICT-systeem van de Duitse Bundestag te vervangen. Dit is een kostbare operatie, aangezien de omgeving alleen al 20.000 pc’s telt. Het vervangen van de volledige omgeving zou miljoenen euro’s gaan kosten.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.