Vrije Universiteit Amsterdam besmet met ransomware
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is getroffen door de Cryptolocker-ransomware. Ongeveer 200 computers van de universiteit zijn in gijzeling genomen.
"Het Cryptolockervirus waart rond op ons netwerk", zegt Aukje Schep van de VU tegenover Security.nl. De malware zou zich hebben verspreid via e-mailbijlagen en bestanden op de computers versleutelen. In ruil voor de encryptiesleutel eist de ransomware losgeld. Als tegenmaatregel zou de VU het netwerk afgelopen weekend op ‘read-only’ hebben gezet.
De impact van en schade door de ransomware lijkt dankzij goede backups mee te vallen. Vooralsnog zou zich niemand hebben gemeld die data is kwijtgeraakt. De bestrijding van de ransomware wordt bemoeilijkt door het feit dat Cryptolocker continu muteert. Hierdoor duikt de ransomware op allerlei plekken op, ook in bijvoorbeeld e-mailberichten van bekenden. Het advies geen e-mails van onbekenden te openen heeft dus weinig effect.
Meer over
Lees ook
Enorme piek in misbruik populaire boekhoudsoftware QuickBooks
Cybercriminelen gebruiken steeds vaker platformen van bekende bedrijven om phishing-aanvallen geloofwaardiger te maken. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het Threat Research-team van KnowBe4 dat het aantal phishing-aanvallen via de boekhoudsoftware QuickBooks sinds 1 januari 2025 met 36,5% is gestegen
Arctic Wolf Threat Report: cybercriminelen zetten steeds vaker in op dubbele afpersing
Uit het 2025 Arctic Wolf Threat Report blijkt dat cybercriminelen hun gedrag aan het veranderen zijn: het wegsluizen van data is de norm geworden en is niet meer een uitzondering. Aanvallers versleutelen niet langer alleen data met ransomware, ze stelen deze data eerst om de druk op hun slachtoffers te vergroten
Darktrace-onderzoek: aanhoudende stijging van MaaS-dreigingen en toenemend gebruik van ontwijkingsstrategieën
Uit het 2024 Annual Threat Report van Darktrace, leider in AI voor cybersecurity, blijkt dat Malware-as-a-Service (MaaS) nu verantwoordelijk is voor meer dan de helft (57%) van alle cyberdreigingen voor organisaties. Dit markeert de voortdurende groei van Cybercrime-as-a-Service (CaaS) modellen.