Website met beelden van duizenden bewakingscamera’s offline gehaald

rp_security.png

De website Insecam.com is tijdelijk uit de lucht gehaald door de maker. De website maakt het mogelijk via slecht of niet beveiligde IP-bewakingscamera’s wereldwijd duizenden slachtoffers te begluren.

De ontwikkelaar van de website meldde eerder op zijn website de boodschap "Programmeur zoekt werk op afstand." Verschillende media meldde dan ook dat de website door de maker uit de lucht was gehaald. Niets blijkt echter minder waar. De website is inmiddels weer gewoon bereikbaar. Wel is het aantal camera's op de website fors verminderd. Waar voorheen bijvoorbeeld 2.268 camera's in Nederland te bekijken waren is dit aantal nu nog slechts 19.

Het feit dat de website minder camera's vertoond wilt niet zeggen dat het aantal lekke bewakingscamera's ineens is verminderd. De bewakingscamera’s die eerder werden vertoond kunnen hoogstwaarschijnlijk nog steeds door onbevoegden worden bekeken. De maker van de website benadrukte eerder geen enkele camera te hebben gehackt. De camera’s zijn verzameld door op internet te zoeken naar onbeveiligde bewakingscamera’s of door met het standaard wachtwoord proberen in te loggen op bewaakte camera’s. Veel gebruikers vergeten namelijk dit standaard wachtwoord te wijzigen, terwijl dit wachtwoord eenvoudig op internet kan worden opgezocht. Alleen door deze inloggegevens te wijzigen kunnen gebruikers hun privacy afschermen en voorkomen dat onbevoegden meekijken via de camera.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.