Weinig belangstelling voor Europees datanetwerk

data

Nederlanders hebben weinig interesse in het veilige Europese datanetwerk dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel onlangs heeft voorgesteld. 51% denkt namelijk dat data op internet nooit veilig zal zijn.

Dit blijkt uit de Unisys Security Index waarin de ICT-dienstverlener 11.000 mensen wereldwijd ondervroeg over het voorstel van Merkel. Slechts 30% van de respondenten waren voor een Europees datanetwerk. 14% is tegen aangezien zij vinden dat het wereldwijde internet een open netwerk hoort te zijn. Een Europees datanetwerk zou niet in deze visie passen.

Lange weg te gaan

“Deze uitkomsten tonen aan dat, ondanks dat het voorstel voor een Europees datanetwerk een goed idee lijkt, er nog een lange weg te gaan is om de bevolking te overtuigen dat openbare netwerken door onbevoegden niet meer afgetapt cq afgeluisterd kunnen worden,” zegt Jim Vlaming, Account Executive Public Safety and Justice bij Unisys.

“Nederlandse bedrijven en instellingen kunnen hier zelf een cruciale rol in spelen en moeten alles doen wat in hun macht ligt om zich te onderscheiden door klantendata en hun IP te beschermen tegen cyberaanvallen en fysieke dreigingen”, aldus Vlaming.

Veel zorgen om identiteitsfraude

Nederlanders blijken zich het meeste zorgen te maken over diefstal van hun betaalpassen en identiteitsfraude. 67% van de Nederlanders geeft aan bang te zijn dat criminelen gegevens van hun betaalpas of creditcard in handen krijgen en misbruiken. 72% is bezorgd over identiteitsdiefstal en de gevolgen hiervan. Denk hierbij aan ongeautoriseerde toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie.

 
Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.