Wikileaks geeft techbedrijven technische details over cyberwapens CIA

WikiLeaks gaat enkele grote techbedrijven exclusieve toegang geven tot technische details over de cyberwapens van de CIA. Dit moet de bedrijven helpen kwetsbaarheden die door de Amerikaanse opsporingsdienst worden gebruikt te dichten.

Dit heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange bekend gemaakt op een persconferentie in de Londense ambassade van Ecuador, meldt USA Today. Assange stelt dat de CIA de controle over zijn arsenaal aan cyberwapens is kwijtgeraakt. De WikiLeaks-oprichter noemt het een ‘actie van verwoestende incompetentie’ om een dusdanig arsenaal op te bouwen en vervolgens niet goed te beveiligen.

Benaderd door meerdere techbedrijven

Assange stelt dat meerdere techbedrijven WikiLeaks de afgelopen dagen hebben benaderd met het verzoek inzage te krijgen in technische details over de cybertools van de CIA en de kwetsbaarheden die de opsporingsinstantie gebruikt. Uit documenten die WikiLeaks onder de noemer ‘Vault 7’ recentelijk heeft gepubliceerd blijkt dat de CIA beschikt over zero-day kwetsbaarheden in onder andere Android, iOS, Windows en Linux.

De oprichter van WikiLeaks stelt dat de organisatie technische details niet eerder heeft gepubliceerd, om te voorkomen dat journalisten en burgers worden aangevallen met behulp van deze wapens. Door techbedrijven als Google, Apple en Samsung als eerste toegang te geven tot deze details wil Assange hen de gelegenheid beiden eventuele beveiligingsproblemen op te lossen, voordat deze details openbaar worden.

Techbedrijven reageren op cyberwapens

Zowel Google, Microsoft, Samsung als The Linux Foundation onderzoeken de openbaringen van WikiLeaks te onderzoeken. Apple gaf hierbij de meest uitgebreide reactie. Het bedrijf liet weten dat het merendeel van de kwetsbaarheden die worden beschreven al zijn gedicht in de meest recente versie van iOS. Apple laat in het midden hoeveel kwetsbaarheden nog niet eerder bekend waren.

Lees ook
Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

‘IT-security kost alleen maar geld en de voordelen zijn moeilijk meetbaar.’ Veel bedrijven hebben jarenlang gehandeld naar deze volkswijsheid. De laatste twee jaar staat IT-Security echter flink hoger op de agenda. Mede door serieuze security-incidenten waarbij aanvallers wachtwoorden, encryptiesleutels en zelfs beveiligingscertificaten in handen1

Ivo Opstelten: 'Nederland moet een leidende rol spelen in cybersecurity'

Ivo Opstelten: 'Nederland moet een leidende rol spelen in cybersecurity'

Nederland moet internationaal een leidende rol gaan spelen in cybersecurity. Dit stelt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Opstelten opende deze week samen met Wilma van Dijk, directeur Cyber Security van de NCTV, de One Conference in Den Haag. “Net zoals bij de bescherming tegen het water, wil Nederland internationaal ook een leide1

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie

T-Systems introduceert de cyber incident-simulatie. Met deze nieuwe managementtool kunnen bedrijven hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen toetsen. Het doel is om directies bewuster te maken van de impact die cybercriminaliteit heeft op de bedrijfsvoering. Om de simulatie te introduceren bij Nederlandse organisaties organiseert T-Systems op 12 juni1