XS4ALL-klanten ontvangen hoge telefoonrekening door cyberinbraak op router

Pack_F!BoxFon_WLAN7270

Verschillende klanten van XS4ALL zijn slachtoffer geworden van fraudeurs. Door een probleem met de FritzBox-routers waarover de slachtoffers beschikken kunnen kwaadwillenden die het wachtwoord van de router weten bellen via het telefoonnummer van het slachtoffer. Door dure telefoonnummers te bellen bezorgden de cybercriminelen de XS4ALL-gebruikers hoge rekeningen.

Niels Huijbregts, een woordvoerder van XS4ALL, bevestigt de situatie tegenover Tweakers. "Zolang het onderzoek nog loopt, mag ik dat niet zeggen", aldus Huijbregts. Het is niet duidelijk hoeveel klanten van XS4ALL precies slachtoffer zijn geworden van het probleem. Het probleem is ontstaan door de mogelijkheid vanuit de webinterface van de FritzBox te bellen. Hierdoor kan iedereen die het wachtwoord van de router heeft inloggen op deze interface en dure telefoonnummers naar keuze bellen.

Standaardwachtwoord

Hoe de hackers de wachtwoorden van de FritzBox-routers in handen hebben gekregen is onduidelijk. Mogelijk hebben de getroffen gebruikers het wachtwoord van hun router nooit veranderd, waardoor de aanvallers simpelweg het standaardwachtwoord konden gebruiken om toegang te krijgen tot de webinterface. Daarnaast moet de gebruiker externe toegang tot de router hebben ingeschakeld.

XS4ALL gaat de hoge telefoonrekening van getroffen klanten en neemt contact op met gedupeerde klanten.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.