Klanten van Rabobank en ING zijn doelwit van nieuwe bankingtrojan

bitmap_view_jpg

Klanten van de Rabobank en ING zijn doelwit van een nieuwe versie van de bankingtrojan Zeus. De trojan wordt verspreidt in JPG-afbeeldingen die overal op internet zijn geüpload.

Hiervoor waarschuwt Jerome Segura van Malwarebytes, die samen met de Franse onderzoeker Xylitol de nieuwe malware heeft onderzocht. De onderzoekers hebben ontdekt dat allerlei JPG-afbeeldingen zijn voorzien van extra data. Deze extra data is versleuteld met zowel Base64, RC4 als XOR.

Financiële instellingen

Nadat de encryptie was gekraakt stuitten de onderzoekers op de rauwe extra data, die een hele lijst met financiële instellingen bevat. Allerlei banken wereldwijd zijn doelwit van de cybercriminelen achter de nieuwe Zeus-variant. Ook de Nederlandse banken Rabobank en ING komen op de lijst voor.

De malware komt in actie zodra een doelwit zelfstandig gaat internetbankieren. De bankingtrojan neemt deze internetbankiersessie ongemerkt over. Ook de bank merkt niets van de cyberaanval, aangezien de klant zelfstandig is ingelogd. Slachtoffers zullen dan ook de nodige moeite moeten doen om aan te tonen dat zij de malafide transactie niet zelf hebben uitgevoerd.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt