Hoeveelheid malware op Nederlandse machines hard gestegen

De hoeveelheid malware die Microsoft van Nederlands Windows-machines heeft verwijderd is Q4 2013 enorm gestegen. In Q3 2013 verwijderde Microsoft per 1.000 computers nog van 2,5 computers malware. Dit aantal is in het vierde kwartaal van 2013 opgelopen tot maar liefst 20,3 machines per 1.000 systemen.

Dit blijkt uit het Security Intelligence Report Volume 16 van Microsoft. De hoeveelheid verwijderd malware van Nederlandse machines ligt hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Het gaat hierbij om malware die machines met succes heeft weten te besmetten. Wereldwijd verwijderde Microsoft gemiddeld van 17,8 computers per 1.000 systemen malware. Dit is uitzonderlijk, aangezien Nederland is de overige drie kwartalen van 2013 juist lager scoorde dan het wereldwijde gemiddelde.

Schermafbeelding 2014-05-08 om 12.52.24

Alle aangetroffen malware

Als we kijken naar het aantal machines met Microsoft real-time securityproducten dat met malware is geconfronteerd is een aanzienlijk minder spectaculaire stijging te zien. Het gaat hierbij om zowel succesvolle als onsuccesvolle pogingen om machines met malware te besmetten. In Q3 2013 zag 15,6% van de machines malware voorbij komen. Dit percentage is het vierde kwartaal van 2013 ligt gestegen tot 16,7%. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 21,6%.

Nederlanders worden het meest geconfronteerd met trojan downloaders & droppers. 9% van alle malware bestond uit deze soorten. Op de tweede positie staan andere trojan horses, waarmee 8,1% van alle Nederlandse machines werd geconfronteerd. Wereldwijd is deze top twee juist omgedraaid. Exploits werden in Nederland door 2,3% van de machines met Microsoft real-time securityproducten aangetroffen.

Schermafbeelding 2014-05-08 om 12.54.51  
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware