Google: 'Hoeveelheid dataverzoeken van overheden stijgt explosief'

data

De hoeveelheid data die overheden over burgers opvragen neemt in een hoog tempo toe. In slechts 5 jaar tijd heeft Google het aantal dataverzoeken van overheden met maar liefst 150% zien stijgen.

Het rapport toont aan dat het aantal dataverzoeken van overheden in alleen de tweede helft van 2013 al met 15% is gestegen. Overheden over de hele wereld vragen data over burgers op bij Google. Het gaat hierbij niet langer om voornamelijk Westerse bedrijven. Google meldt dat negen landen afgelopen half jaar voor het eerst data hebben opgevraagd. Het gaat onder andere om Egypte en Indonesië.

72 Nederlandse dataverzoeken

Nederland heeft in de eerste helft van 2014 72 keer een dataverzoek ingediend bij Google. In 82% van de gevallen heeft Google daadwerkelijk data overhandigd aan de Nederlandse overheid. Deze data had betrekking op 95 verschillende gebruikers. Nederland blijft hiermee ver achter bij andere landen. Ter vergelijking: België diende in dezelfde periode 213 dataverzoeken in bij Google, waarvan in 73% van de gevallen data werd overhandigd. Deze data had betrekking op 513 verschillende gebruikers.

De Verenigde Staten blijft wat betreft dataverzoeken met een enorme voorsprong aan de leiding. Het land diende in de eerste zes maanden van 2014 maar liefst 12.539 dataverzoeken in bij Google, waaraan Google in 84% van de gevallen gehoor gaf. De overhandigde data heeft betrekking op 21.576 gebruikers. Duitsland staat op de tweede plaats met 3.338 dataverzoeken. Opvallend genoeg werd in slechts 48% van de gevallen daadwerkelijk data overhandigd, die betrekking had op 4.272 gebruikers.

Transparantierapport

Meer informatie over de dataverzoeken die Google van overheden heeft ontvangen is hier te vinden.

Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.