‘Informatiebeveiliging is de grootste uitdaging rond cloud computing’

CloudComputing

65% van de Nederlandse organisaties beschouwt informatiebeveiliging als de grootste uitdaging bij cloud computing. Na informatiebeveiliging wordt privacy als grootste uitdaging binnen cloud computing gezien (48%).

Dit blijkt uit onderzoek van Computable en Jaarbeurs. Aan het onderzoek deden 502 personen mee, die vooral werkzaam zijn bij eindgebruikers. “Het is duidelijk dat zorgen over security en privacy de toepassing van cloud in de weg staan. Dat is jammer, want deze uitdagingen vallen prima op te lossen.” Dat zegt Marcel Bosgra, Lead Architect bij ION-IP. Het bedrijf heeft drie adviezen opgesteld om bedrijven te helpen bij cloud security.

Doordachte ABC-architectuur

Om cloud computing veilig en bedrijfszeker in te bedden in het ICT-landschap, is een doordachte ABC-architectuur (Application & Business Architecture) cruciaal. “Met in het hart een zogeheten Point-of-Control, de centrale plaats waar mensen, systemen en informatie samenkomen. Dit Point-of-Control regelt de veilige toegang tot en omgang met informatie, applicaties en systemen, ongeacht of ze ergens in de cloud staan of in de eigen omgeving. Zo’n Point-of-Control kan overigens zelf ook in de cloud staan.”

In IT Security is men heel lang gericht geweest op de beveiliging van het netwerk. Firewalling, intrusion prevention, anti-malware zijn tot op de dag van vandaag leidend in de meeste securityprojecten. Maar er moet meer gebeuren. “Moderne concepten leggen veel meer nadruk op de data, de applicaties en de gebruikers. Cloud Computing versnelt deze ontwikkeling nog eens. Security en privacy spelen in het denken over de toepassing van cloud een prominente rol. Immers, de data zijn elders. Dat maakt het lastig te weten wat ermee gebeurt en wie er toegang toe hebben. Context-gevoelige security biedt de oplossing: ‘mag deze gebruiker op dit tijdstip vanaf deze locatie en via dit device toegang krijgen tot deze informatie? Of: is deze gebruiker wel degene die hij zegt te zijn? Dat zijn vragen waarop vanuit het Point-of-Control een antwoord komt. En van waaruit de security policies geautomatiseerd worden opgelegd.”

3 adviezen

Wettelijk gezien blijft u verantwoordelijk voor de omgang met de data van uw klanten, ook als ze in de cloud staan. Controleer hoe uw cloud provider omgaat met (de backups van) uw data, Wie heeft toegang?

  • Waar zijn de data? In hoeverre moet de provider voldoen aan wettelijke eisen van andere mogendheden? Wat is de kwaliteit van de andere klanten van de provider?
  • Investeer in goede oplossingen voor Identity & Access Management en voor content security.
  • Bring Your Own Device, Apps en data zijn niet meer weg te denken. Ontwikkel daar beleid voor en kies de goede platforms.
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1