Persfotograaf voor de rechter na ‘inbraak’ op landelijk crisissysteem hulpdiensten

handboeien-klein

Een 21-jarige persfotograaf moet op 5 februari voor de rechter verschijnen nadat hij zichzelf toegang wist te verschaffen tot het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). De fotograaf vond het wachtwoord van dit systeem door simpelweg te Googlen.

De fotograaf spreekt tegenover Omroep Brabant van een ‘amateuristische bende’. "Als persfotograaf vind ik dat natuurlijk wel interessant. Ik had via-via een gebruikersnaam gevonden en het wachtwoord vond ik na drie minuten zoeken op Google", aldus de verdachte.

Klopjacht online volgen

Het incident vond in februari 2014 plaats. Op maandagochtend 24 februari 2014 ontsnapte een veroordeelde crimineel uit de gevangenis in Vught. De persfotograaf kon de klopjacht die volgde via het LCMS nauwkeurig volgen. Ook de naam van de veroordeelde, zijn verleden en de politie-inzet was hierbij zichtbaar.

Drie dagen later werd de fotograaf gearresteerd door een arrestatieteam. De persfotograaf zou zich schuldig hebben gemaakt aan hacking. Bij de arrestatie zijn een computer en twee telefoons van de verdachte in beslag genomen. De fotograaf zat drie dagen vast. Zijn telefoons en computer heeft de fotograaf inmiddels terug, maar deze zouden zijn geformateerd waardoor alle data op de apparaten verloren is gegaan. "Op die pc stonden duizenden foto's. Mijn werk van 2009 tot 2014 in één klap weg”, zegt de man.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1