PvdA kritisch over voorstel voor ongericht aftappen

spionage

De PvdA uit kritiek op het voorstel voor de uitbreiding van de aftapbevoegdheid van Nederlandse inlichtingendiensten. De partij wil dat aftappen altijd vooraf wordt getoetst door een onafhankelijk rechter.

Op dit moment mogen inlichtingendiensten draadloze communicatie via bijvoorbeeld satellieten ongericht aftappen. Plasterk wil dit echter uitbreiden naar kabelgebonden communicatie. In het wetsvoorstel staat dat ongericht aftappen altijd door de minister moet worden goedgekeurd.

Terreur aanpakken en privacy beschermen

De PvdA vindt dit echter niet ver genoeg gaan. De partij wil dat niet de minister, maar een onafhankelijk rechter deze toetsing gaat uitvoeren. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt tegenover Nieuwsuur: “We willen een wet die terreur aanpakt maar privacy beschermt. Dus het mag niet zo zijn dat ongericht informatie binnen wordt gehaald. De voornaamste zorg is dat er geen onafhankelijk rechter meekijkt bij de toetsing.”

Recourt stelt dat dit niet alleen de bevoegdheid van de minister, politiek of de diensten moet worden en wil dan ook dat Plasterk het wetsvoorstel aanpast.