Ben jij de rechtmatige eigenaar van je domeinnaam?

IMG_0156

Ooit wel eens opgezocht wie een bepaalde domeinnaam geregistreerd heeft? Grote kans dat je hierbij gebruik hebt gemaakt van de zogenaamde Whois-gegevens van dat domein. In de Whois-gegevens kun je namelijk van een domein terugzoeken op wiens naam dit is geregistreerd. De Whois-gegevens werken als een soort telefoonboek voor domeinnamen.

De partij die verantwoordelijk is voor de registratie van onder andere .COM-domeinnamen is ICANN. Zij zijn degenen die de touwtjes in handen hebben en onder andere ook de regels opstellen voor de Whois-gegevens. ICANN stelt dat Whois-gegevens te allen tijde waarheidsgetrouw moeten zijn en behoudt zich het recht voor een domeinnaam offline te halen als ze merken dat de Whois-gegevens incorrect zijn.

Er valt zeker wat te zeggen voor deze regelgeving. Het zorgt ervoor dat je altijd kunt terugvinden wie de eigenaar van een bepaald domein is en dat je contact met hem of haar kan opnemen. Heb je interesse in een overname van een domein? Check de Whois-gegevens. Heb je technische problemen met een website? Check de Whois-gegevens. Het bereikbaar zijn van de domeinhouder is dus heel fijn voor mensen die goede intenties hebben.

Helaas is niet iedereen zo braaf. Ook spammers en andere kwaadwillende partijen maken dankbaar gebruik van deze contactgegevens die met 1 klik op de knop op te vragen zijn. Er zijn zelfs partijen actief die mensen aan de hand van hun Whois-gegevens telefonisch benaderen om ze met een leugenachtig verhaal domeinen bij hen te laten kopen tegen uitzinnige prijzen.

Je zou zeggen dat de oplossing van het probleem simpel is: maak je Whois-gegevens anoniem. Het anonimiseren of gebruiken van incorrecte Whois-gegevens is echter uitdrukkelijk verboden door ICANN. Sommige registrars bieden wel zogenaamde Whois-protection services aan, waarbij ze bijvoorbeeld domeinnamen op naam van hun bedrijf zetten. Het gevaar hierbij is dat dit gevolgen heeft voor het juridisch eigenaarschap.

De houder zoals bekend in de Whois-gegevens is degene die het recht op het gebruik van de domeinnaam heeft. De houder heeft dus de macht over de domeinnaam en kan bijvoorbeeld altijd de verhuiscode van het domein opvragen. Mocht er ooit onenigheid over een domeinnaam ontstaan, dan heeft de houder het recht over het domein te beslissen. In het geval dat je echter niet kunt aantonen dat jij de houder bent, omdat je gebruikmaakt van Whois protection, dan is het domein simpelweg niet jouw rechtmatig bezit.

Als je een domeinnaam registreert dan is het dus belangrijk goed op te letten dat deze op jouw naam (of de naam van je bedrijf) geregistreerd staat. Op die manier behoud jij de controle over je domeinnaam en sta je te allen tijde sterk.

Onze vraag aan jou: ben jij juridisch ook eigenaar van je domein(en)?

Roze-Marijn Ammerlaan is werkzaam bij TransIP