Nederland opnieuw derde op lijst met landen die meeste cyberdreigingen hosten

Nederland staat opnieuw de derde positie op de ranglijst van landen van waaruit cyberdreigingen worden gelanceerd. Het aandeel van de aanvallen door malware die wordt gehost in Nederland is 10,29 procent.

Dit blijkt uit het door securityleverancier Kaspersky Lab gepubliceerde onderzoeksrapport naar cyberdreigingen in het derde kwartaal van 2015. 10,29 procent van het aantal aanvallen door malware komt neer op bijna 24,5 miljoen (24.480.375) incidenten in de periode van juli tot september 2015. Nederland was in het tweede kwartaal ook al derde op deze lijst, toen met 8,3 procent.

VS en Rusland leiden landenlijst

De behouden positie van Nederland op de ranglijst van landen van waaruit cyberdreigingen komen, wordt voorbijgestreefd door de Russische federatie (met 18,80 procent) en de Verenigde Staten (met 26,85 procent). Dit is niet verwonderlijk, aangezien beide landen fors groter zijn dan Nederland. Rusland en de VS zijn ten opzichte van het tweede kwartaal van plaats gewisseld. Op de vierde plaats in de landenlijst van Kaspersky Lab voor het derde kwartaal staat Duitsland (met 10,08 procent) en op de vijfde positie staat Frankrijk (met 4,37 procent).

Uit het onderzoeksrapport naar wereldwijde cyberdreigingen in het derde kwartaal van 2015 wordt duidelijk dat mobiele malware blijft toenemen en dat online bankrekeningen meer dan vijf miljoen keer zijn aangevallen. Enkele opvallende resultaten uit het rapport:

  • Kaspersky Lab heeft in het derde kwartaal 323.374 nieuwe kwaadaardige mobiele programma's gedetecteerd. Dit is een stijging van 10,8% ten opzichte van het tweede kwartaal en een 3,1-voudige toename sinds het eerste kwartaal van 2015.
  • Er werden meer dan 1,5 miljoen kwaadaardige pakketten op mobiele telefoons geïnstalleerd tijdens het derde kwartaal. Dat is 1,5 keer meer dan in het voorgaande kwartaal.
  • De oplossingen van Kaspersky Lab blokkeerden bijna 626.000 malware-pogingen om geld te stelen via het verkrijgen van toegang tot online bankieren. Dit aantal ligt 17,2% lager dan in het tweede kwartaal van het jaar, maar het is een stijging van 5,7% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014.
  • Tijdens het afgelopen kwartaal waren er 5.680.000 meldingen van malware-infecties om geld te stelen via het online toegang verkrijgen van bankrekeningen van gebruikers.

De Nederlandse gegevens uit het onderzoek van Kaspersky Lab zijn hier te vinden.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware