Hackers kraken Amerikaanse database met arrestatiegegevens

De hackers die eerder het persoonlijke e-mailaccount van CIA directeur John Brennan wisten te kraken en gestolen informatie publiceerden hebben opnieuw toegeslagen. Ditmaal hebben de hackers een portal van Amerikaanse opsporingsdiensten weten binnen te dringen. Deze portal geeft toegang tot gegevens over arrestaties en tools voor het delen van informatie over terroristische activiteiten en schietpartijen.

Wired meldt dat de hackersgroep ‘Crackas With Attitude’ (CWA) toegang heeft gekregen tot het ‘Joint Automated Booking Systems' (JABS). Daarnaast meldt de groep ook toegang te hebben verkregen tot een soort chatsysteem waarmee de FBI in real-time in contact staat met opsporingsinstanties in de VS. De groep zegt een kwetsbaarheid te hebben gevonden in JABS die zij hebben uitgebuit om toegang te krijgen tot het systeem. De aanvallers willen niet in detail treden over de kwetsbaarheid.

Het feit dat hackers JABS hebben weten te kraken is een pijnlijke zaak voor de Amerikaanse autoriteiten. Gegevens over arrestaties worden in de VS standaard openbaar gemaakt. In sommige gevallen blijft de informatie echter geheim, bijvoorbeeld als een arrestant meewerkt aan een politieonderzoek als informant. In JABS zijn echter ook over deze informanten informatie te vinden. Indien dergelijke informatie uitlekt kan de veiligheid van informanten dan ook in gevaar komen.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.