BlackBerry staat achter overhandigen van encryptiesleutels

blackberry-john-chen

BlackBerry ligt onder vuur nadat het bedrijf encryptiesleutels overhandigd blijkt te hebben aan de Canadese politie. Deze sleutels zijn gebruikt in een rechtszaak tegen leden van Amerikaanse georganiseerde misdaadfamilies, die ook in Canada actief zijn. John Chen, CEO van BlackBerry, meldt in een verklaring nog steeds achter het besluit te staan de sleutels te overhandigen aan de autoriteiten.

In de periode 2010 tot en met 2012 heeft de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) onderzoek gedaan naar georganiseerde misdaad. Dit onderzoek wordt ook wel ‘Project Clemenza’ genoemd. De encryptiesleutels die BlackBerry heeft overhandigd hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Het onderzoek heeft er uiteindelijk toegeleid dat zes verdachten schuld bekende aan het beramen van een moord, terwijl een zevende verdachte bekende hieraan medeplichtig te zijn.

'Bedrijven moeten gehoor geven aan verzoeken'

In een verklaring onderschrijft Chen zijn eerdere uitspraken en benadrukt hij dat bedrijven als goede burgers gehoor zouden moeten geven aan redelijke verzoeken van opsporingsinstantie. Chen stelt dat we op een donkere plek leven als bedrijven hun reputatie verkiezen boven het ‘grotere goed’.

Chen wijst erop dat met hulp van BlackBerry een grootschalig crimineel netwerk is opgerold. De topman zegt dan ook nog steeds achter de keuze te staan om de encryptiesleutels te overhandigen. Ook benadrukt Chen dat de encryptiesleutels uitsluitend betrekking hebben op consumentenoplossingen. BlackBerry beschikt niet over de encryptiesleutels van BlackBerry Enterprise Server (BES), die uitsluitend in handen zijn van bedrijven die deze oplossing gebruiken. BES is dan ook veilig te gebruiken en bevat geen achterdeuren, aldus Chen.

Juiste balans vinden

Tot slot noemt Chen het lastig de juiste balans te vinden tussen het helpen van opsporingsinstanties om criminelen op te pakken en het beschermen van gebruikers tegen overheden die hun privacy (willen) schenden. Chen wijst hierbij op een eerdere zaak waarbij de Pakistaanse overheid toegang vroeg tot de servers van BlackBerry. Dit heeft het bedrijf toen geweigerd.

Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1