Weet u nog waar welke data staat?

archiveren2-615x300

Voor veel IT-afdelingen is archivering en back-up een groeiend veelkoppig monster. Het wordt namelijk steeds onoverzichtelijker welke data écht moet worden opgeslagen en waar alles staat opgeslagen. Vaak is dit niet goed geregeld en dat leidt tot te hoge kosten en investeringen. Hoe en met welke opslagmedium zorgt u voor een flexibele en goedkope opslag van bedrijfsgegevens die ook goed beschermd zijn tegen cybercriminaliteit en calamiteiten?

Welke data heeft u eigenlijk?

Voor de zekerheid wordt soms alles maar bewaard voor een jaar of nog langer. Hierdoor wordt data onnodig gekopieerd waardoor archiveringssystemen niet optimaal benut worden. Dat kost meer mankracht en extra investeringen. Voor de juiste (her)inrichting is het verstandig om allereerst in overleg data en applicaties op te delen in verschillende categorieën. Dit is natuurlijk niet in één vergadering van het management met de ICT-dienst beklonken.

Overzicht zorg voor kostenbesparing

Dankzij een duidelijke kadering van gegevens heeft u die uren weer snel terugverdiend omdat u daarna bespaart door efficiëntere back-ups en archivering. Daarnaast heeft de organisatie weer scherp over wat voor soorten data ze beschikt. De keuze voor opslagtechniek is de stap naar een goede inrichting van. Om de juiste keuze te maken zijn de volgende vragen van belang.

-Hoe lang moet de data worden bewaard?

-Hoe vaak moet de data opgeslagen worden?

-Hoe snel moet de data kunnen worden teruggezet?

Tape, disk of cloud voor archivering en back-up?

Veel instellingen maken nog gebruik van de goedkope tape-oplossing. Deze methode heeft ook nadelen. Vanwege mechanische slijtage is controle van tapes en apparatuur belangrijk. Ook is de schrijf- en leestijd laag waardoor opslag- en restoreprocedure uren tot dagen kan duren. Daarnaast geeft tape een administratieve rompslomp waar organisaties zich wel eens op verkijken.

Met disk-archivering en back-up worden hard- en software gecombineerd in één oplossing. Hierdoor kunnen tal van handige functies worgen ingezet als replicatie, de-duplicatie, snapshots etc. worden ingezet. De aanschaf en gebruik is hoger dan van tape, maar de flexibiliteit is stukken groter. Dat merkte ook het Academisch Medisch Centrum dat onlangs van een tape-oplossing afstapte.

De cloud lijkt de oplossing voor alle problemen in ICT-land. Beheer en investeringen zijn veelal geringer. Er kleven toch nadelen aan deze oplossing. U bent namelijk afhankelijk van de leverancier en is bandbreedte de bottleneck. Ook wordt beveiliging van data en software uit handen gegeven. Doordat u data en software uit handen geeft is de beveiliging en controle niet meer in eigen beheer.

Er zijn verschillende oplossingen denkbaar voor back-up en archivering. Welke methode voor uw bedrijf het meest efficiënt is, leest u in 'Archiving & Backup, In 5 stappen naar een ideale situatie'.