Google overtreedt Nederlandse privacywetgeving niet meer

Google overtreedt niet langer de Nederlandse privacywetgeving. Het bedrijf heeft verschillende maatregelen genomen om eerder door de Autoriteit Persoonsgegevens geconstateerde privacyovertredingen te beëindigen. Google vraagt nu ondubbelzinnig toestemming aan al zijn gebruikers voor het gebruik van hun persoonsgegevens.

Autoriteit PersoonsgegevensDe Autoriteit Persoonsgegevens concludeerde eind 2014 dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder andere voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Google informeerde gebruikers hier echter niet goed over en vroeg gebruikers niet om toestemming, wat in strijd is met de wet. De toezichthouder eiste daarom maatregelen van Google onder dreigingen van een dwangsom. Hierop nam Google maatregelen, die door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn gecontroleerd. Op basis hiervan concludeert de toezichthouder dat Google de privacywetgeving niet langer overtreedt. Het bedrijf hoeft hierdoor geen dwangsom te betalen.

Google had een groot deel van de geconstateerde overtredingen al beëindigd door zijn privacybeleid in 2015 aan te passen. Hierdoor maakt het bedrijf onder andere beter duidelijk dat YouTube een dienst van Google is en vraagt het bedrijf nieuwe gebruikers expliciet om toestemming voor het combineren van hun persoonsgegevens. Dit ging de Autoriteit Persoonsgegevens echter niet ver genoeg. De toezichthouder eiste dat Google ook al haar overige (bestaande) gebruikers om toestemming moet vragen voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Dit heeft Google nu met een privacycampagne gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *