Cyberincidenten leveren mkb-ondernemingen gemiddeld 86.500 dollar schade op

hacker

Een cybersecurity incident levert een mkb-ondernemer gemiddeld een schadepost op van 86.500 dollar. Grote bedrijven zien de schade aanzienlijk hoger oplopen, tot een gemiddelde van 861.000 dollar per incident.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. De schade die bedrijven door een cybersecurity incident leiden is onder andere afhankelijk van de snelheid waarmee dit incident wordt ontdekt. Wordt het incident nagenoeg direct ontdekt? Dan bedraagt de schade gemiddeld 27.542 dollar. Wordt de aanval echter pas na een week ontdekt? Dan bedraagt de gemiddelde schade al 104.730 dollar.

Recente incidenten

52% van alle bedrijven wereldwijd verwacht dat hun IT-omgeving op een zeker moment gecompromitteerd zal worden. Zo geeft 34% van de Amerikaanse bedrijven aan in de afgelopen 12 maanden door virussen of malware productiviteitsverlies te hebben geleden. 32% heeft een incident meegemaakt waarbij medewerkers IT-middelen gebruikten waar zij geen toestemming voor hebben. 82% van de bedrijven wereldwijd stelt in de afgelopen twaalf maanden één tot vijf onafhankelijke datalekken te hebben meegemaakt.

Cyberincidenten kunnen bedrijven fors in de problemen brengen. Zo geeft 10% van de bedrijven wereldwijd aan meer dan een week geen toegang te hebben gehad tot kritische bedrijfsinformatie. 13% moest zelfs een week lang zijn deuren sluiten door een cyberincident.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.