1.530 verdachten gearresteerd bij Chinese actie tegen spam

spam

De Chinese autoriteiten hebben een grootschalige actie opgezet tegen het gebruik van vervalse basisstations om spamberichten te versturen naar mobiele telefoons. In totaal werden 1.530 verdachten gearresteerd en 2.600 vervalste basisstations in beslag genomen.

Reuters meldt dat het versturen van spam via vervalste basisstations een groot probleem is in China, dat de grootste markt voor mobiele telefonie ter wereld vormt. De basisstations worden door criminelen gebruikt om spamberichten te versturen naar slachtoffers die zich in de nabije omgeving bevinden.

Telefoonnummers vervalsen

Door vervalste basisstations te gebruiken kunnen de criminelen telefoonnummers vervalsen of spamberichten vermommen als berichten van officiële bronnen. Dit gebeurd op grote schaal. Een groep criminelen die in de provincie Liaoning in het Noord-Oosten van China is gearresteerd wordt bijvoorbeeld verdacht van het versturen ruim 200 miljoen spamberichten.

Via de spamberichten proberen de criminelen via allerlei wegen geld te verdienen. Zo worden phishingcampagnes opgezet om bankgegevens in handen te krijgen, maar ook dubieuze aanbiedingen voor woningen en gebouwen verzonden. Ook wordt pornografie aangeboden, wat in China verboden is.

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.