1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen gestolen door hackers

hacker-groot

In augustus wisten hackers maar liefst 1,2 miljard inloggegevens buit te maken. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt dat ook de inloggegevens 1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen hierbij zijn gestolen.

Het NCSC baseert zich op gegevens die de organisatie heeft ontvangen van Hold Security, het beveiligingsbedrijf dat in augustus aan de bel trok over de omvangrijke cyberinbraak. Hackers wisten maar liefst 420.000 websites te hacken en gingen er vandoor met alle aangetroffen e-mailadressen inclusief inloggegevens. "Het NCSC heeft van Hold Security een tweetal datasets ontvangen. Een dataset van circa 5.600 – mogelijk nog – kwetsbare websites binnen het .nl domein en een dataset van circa 1,3 miljoen e-mailadressen die eindigen op .nl", schrijft het NCSC op haar website.

E-mailadressen van de overheid

Onder de gegevens zouden zich ook een reeks e-mailadressen van de overheid bevinden. Het gaat hierbij onder andere om adressen van Defensie en gemeentes. Daarnaast zijn ook onderwijs- en onderzoeksinstellingen door de hack getroffen. "Gezamenlijk met de responsepartners van het NCSC worden betrokken partijen geïnformeerd over de mogelijk kwetsbare websites. Zo informeert partner SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, via de .nl-registrars de houders van de kwetsbare .nl-websites. Gelijktijdig informeert de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) betrokken gemeenten, SURFnet de aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ministerie van Defensie de aan hen gelieerde organisaties", aldus het NCSC.

Om welke e-mailadressen het precies gaat is onduidelijk. Het NCSC heeft Internet Service Providers geïnformeerd over de getroffen e-mailadressen. Deze providers gaan getroffen gebruikers op de hoogte stellen dat hun e-mailadres is buitgemaakt door de hackers. "Mensen in het bezit van een e-mailadres eindigend op .nl die geen bericht van hun provider ontvangen kunnen er over het algemeen van uitgaan dat hun e-mailadres geen onderdeel is van deze dataset", meldt het NCSC.

Getroffen websites

Daarnaast zijn dus ongeveer 5.600 mogelijk nog steeds kwetsbaar binnen het .nl domein. Het NCSC heeft daarom SIDN geïnformeerd over deze websites. SIDN informeert via de .nl-registrars de houders van de kwetsbare .nl-websites, zodat deze actie kunnen ondernemen om hun website beter te beschermen.

Lees ook
HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP levert McAfee LiveSafe standaard op nieuwe HP-computers

HP gaat McAfee LiveSafe service standaard wereldwijd als ‘pre-install’ meeleveren met nieuwe consumentenpc’s en zakelijke pc’s. McAfee LiveSafe is een ‘cross-device’ beveiligingsdienst die de data, identiteitsgegevens en alle pc’s, Macs, smartphones en tablets van gebruikers beschermt. “We staan aan de vooravond van een nieuw computertijdperk, wa1

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Storage-virtualisatie: nieuw wapen in strijd tegen cybercriminelen

Wanneer een DDoS-aanval op de organisatie plaatsvindt of cybercriminelen op een andere manier proberen de business-operatie van een bedrijf of overheidsorganisatie negatief te beïnvloeden, reageren veel IT-afdelingen door tal van security-tools in te zetten. Wie IT-beveiliging echter vooral vanuit oogpunt van business continuity bekijkt, komt al s1

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

Sommige scam-mails zijn bijna hilarisch amateuristisch. Maar andere pogingen zijn soms griezelig 'echt' en nauwelijks te onderscheiden van legitieme mails. Een mooi voorbeeld publiceert ESET op zijn website We Live Security: een mail van een Chinese firma die zich voordoet als een 'domain name registration supplier' die bedoeld is om te checken of1