200.000 apparaten zijn nog steeds kwetsbaar voor Heartbleed

De Heartbleed-bug, een ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL, deed begin 2014 veel stof opwaaien. Door alle aandacht en commotie zou je verwachten dat het probleem inmiddels is opgelost en alle kwetsbare apparaten zijn voorzien van updates om het lek te verhelpen. Niets blijkt echter minder waar. Ruim 200.000 apparaten op internet zijn nog steeds kwetsbaar voor Heartbleed.

Dit blijkt uit een kaart die John Matherly, directeur van de zoekmachine Shodan, op Twitter heeft gepubliceerd. Shodan is een zoekmachine waarmee gebruikers kunnen zoeken naar specifieke apparaten die met internet zijn verbonden. Uit het kaartje blijkt dat de meeste kwetsbare apparaten in de Verenigde Staten staan (57.272), terwijl ook in Duitsland veel apparaten nog steeds voor Heartbleed kwetsbaar zijn (21.660). Andere landen in de top 5 zijn China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het is overigens niet de eerste keer dat naar buiten komt dat lang niet iedereen zich inmiddels heeft verdedigd tegen Heartbleed. Zo bleek in april nog uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Venafi dat van de 22 Nederlandse bedrijven uit de Forbes top 2000 met multinationals 15 partijen nog steeds kwetsbaar waren voor het probleem.

Lees ook

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1