29-jarige Brit aangehouden voor grootschalige aanval op Deutsche Telekom-routers

handboeien-klein

Op het vliegveld van Londen is een 29-jarige Britse man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige cyberaanval op routers van Deutsche Telekom eind 2016. Door deze aanval hadden ruim een miljoen klanten van de Duitse telecomprovider tijdelijk geen toegang tot internet.

De Duitse politie maakt bekend dat de man door de Britse politie is gearresteerd. De aanval was gericht op routers van Deutsche Telekom, die werden aangevallen via een kwetsbaarheid in het TR-064-configuratieprotocol. Dankzij deze kwetsbaarheid is het mogelijk routers aan te vallen waarvan poort 7547 toegankelijk is via internet. Deze poort wordt gebruikt door verschillende providers om routers op afstand te kunnen beheren en staat bij veel populaire DSL-routers dan ook standaard open.

Aanvallers probeerden eind 2016 op grote schaal routers aan te vallen. Naast routers van Deutsche Telekom werden ook routers van andere providers aangevallen. Johannes Ullrich van het het Internet Storm Center (ICS) waarschuwde dat deze aanvallen konden leiden tot een tweede Mirai-botnet, een berucht botnet dat bestaat uit Internet of Things-apparatuur en gebruikt werd om DNS-provider Dyn aan te vallen. De Duitse politie heeft inmiddels om uitlevering van de Britse man gevraagd. De man kan in Duitsland een celstraf van 6 maanden tot 10 jaar opgelegd krijgen.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1