'39% van de gebruikers heeft maatregelen genomen tegen Heartbleed-bug'

De Heartbleed-bug heeft tot veel ongerust geleid. Desondanks blijkt nog niet eens de helft van alle Amerikaanse internetgebruikers (39%) maatregelen te hebben genomen om zijn online accounts te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van Pew Research, dat 1.500 Amerikanen ondervroeg over hun reactie op het OpenSSL-lek.

Heartbleed is een ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL, een open source implementatie van SSL/TLS. Cybercriminelen kunnen de kwetsbaarheid misbruiken om versleuteld dataverkeer af te luisteren en te ontcijferen. Hierdoor kan gevoelige informatie van internetgebruikers in handen komen van hackers.

Veel websites getroffen

Een enorme hoeveelheid websites op internet zijn getroffen door de Heartbleed-bug, waaronder allerlei populaire online diensten. Denk hierbij aan Facebook, Instagram en LinkedIn, maar bijvoorbeeld ook aan de website van Apple en de e-maildienst Gmail. Gebruikers moeten daarom maatregelen nemen om hun online accounts veilig te stellen.

Gebruikers zullen hun wachtwoorden moeten wijzigen van hun accounts bij websites die door de kwetsbaarheid zijn getroffen. Dit heeft echter pas zin nadat een online dienst zijn OpenSSL-implementatie heeft geüpdatet en de kwetsbaarheid heeft verlopen. Indien de website nog kwetsbaar is kan immers ook het nieuwe wachtwoord op straat komen te liggen.

Bekendheid

De Heartbleed-bug blijkt redelijk bekend te zijn. 60% van alle Amerikanen zegt de gelopen tijd over Heartbleed te hebben gehoord. 61 procent van deze groep heeft ook daadwerkelijk maatregelen genomen om zijn online accounts veilig te stellen. Denk hierbij aan het wijzigen van wachtwoorden.

Desondanks maken Amerikanen zich niet direct zorgen om hun eigen persoonlijke gegevens. Slechts 9% van de gebruikers die op de hoogte is van de Heartbleed-bug denkt dat zijn of haar persoonlijke informatie daadwerkelijk door cybercriminelen is gestolen.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.