80% van alle mobiele malwarebesmetting is afkomstig van Windows-machines

malware

Mobiele apparaten worden steeds vaker via PC’s besmet. 80% van alle malwarebesmettingen waren in het eerste semester van 2015 afkomstig van PC’s en laptops met Windows. Dit is een flinke verandering ten opzichte van 2013 en 2014, toen de mobiele netwerken praktisch evenveel werden besmet door Android- en Windows-terminals.

Dit blijkt uit een rapport van Motive Security Labs, onderdeel van Alcatel-Lucent. PC’s en laptops zijn het favoriete doelwit van doorgewinterde, professionele cybercriminelen die massaal hebben geïnvesteerd in het malware-ecosysteem van Windows. Hun aandeel in het besmettingspercentage van mobiele netwerken is fors gestegen, aangezien deze laatste steeds meer worden gebruikt als primaire toegangsweg voor internet.

Smartphone als platform voor cybercrime

“De moderne smartphone vormt een ideaal platform voor bedrijfs- en privé-spionage, informatiediefstal, DoS-aanvallen op bedrijven en overheidsinstanties en ook bank- en reclamefraude. Een smartphone kan heel eenvoudig worden gebruikt voor het maken van foto's, films, audio-opnames en netwerkscans en de resultaten kunnen voor analyse onmiddellijk worden doorgestuurd naar een veilige site. Daarom geeft Alcatel-Lucent de voorkeur aan beveiligingsoplossingen die gebaseerd zijn op het netwerk en die in staat zijn malware te detecteren voordat deze schade kan aanrichten”, aldus Patrick Tan, algemeen directeur van Network Intelligence bij Alcatel-Lucent.

Na onderzoek van de 25 belangrijkste bedreigingen voor mobiele toestellen concludeert het rapport van Motive Security Labs dat de grootste gevaren momenteel schuilen in:

  • 'spyphone' applicaties die oproepen, sms'jes, locaties, e-mails en surfgedrag traceren;
  • 'scareware' applicaties die proberen om losgeld te krijgen door de gebruiker te doen geloven dat zijn telefoongegevens gecodeerd zijn;
  • identiteitsdiefstalapplicaties die persoonlijke gegevens van de gebruiker op de terminal stelen;
  • 'Trojaanse paarden' in de bankwereld die bankgegevens en nummers van creditcards proberen te ontfutselen;
  • 'Trojaanse paarden' bij sms'en die geld genereren door berichten te sturen naar nummers met bijkomende kosten;
  • kwaadwillige adware die persoonlijke informatie gebruikt om zonder toestemming vervelende, doelgerichte advertenties te sturen;
  • een proxy-applicatie waarmee hackers anoniem kunnen surfen op het web via een besmet telefoontoestel - op kosten van de eigenaar.
Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.