80% van de bedrijven had in 2015 te maken met security incident

80% van de bedrijven heeft in 2015 te maken gehad met een security incident. Ruim de helft van deze groep werd geconfronteerd met een malware uitbraak, 38% met phishing aanvallen en 34% met spyware. 71% van de IT-professionals verwacht dat hun organisatie in 2016 beter beschermd is dan in 2015.

Dit blijkt uit onderzoek van Spiceworks onder 197 IT-professionals. IT-professionals geven aan voor het komende jaar vooral bezorgd te zijn over ransomware. Opvallend is dat dit jaar ‘slechts’ twintig procent van de IT-professionals aangeeft met ransomware te maken te hebben gehad. Deze trend is ook bij andere cyberdreigingen zichtbaar. Zo maakt 39% van de IT-professionals zich zorgen over datadiefstal in 2016, terwijl slechts 5% hier in 2015 mee te maken heeft gehad. 37% is bezorgd over het uitlekken van wachtwoorden komend jaar, terwijl 12% hiermee in 2015 is geconfronteerd.

Zorgenpunten voor IT-professionals

Als IT-professionals wordt gevraagd waar zij zich op dit moment het meeste zorgen over maken worden individueel opererende hackers het meest genoemd (49%), terwijl 39% zich vooral zorgen maakt over werknemers die zich schuldig maken aan cybercriminaliteit. Een kwart van de IT-professionals maakt zich zorgen om georganiseerde hackersgroepen, terwijl 12% aangeeft bezorgd te zijn over cyberterroristen en door overheden gesteunde hackers. 10% noemt hacktivisten het belangrijkste zorgenpunt.

80% van de IT-professionals stelt dat eindgebruikers op het gebied van IT-beveiliging de grootste uitdaging opleveren. Om deze uitdaging te lijf te gaan heeft 73% een beveiligingsbeleid voor eindgebruikers opgesteld. 72% geeft daarnaast met regelmaat beveiligingstrainingen aan werknemers over onderwerpen als malware en phishing. Veel IT-professionals spijkeren zelf overigens ook actief hun kennis bij. 66% stelt tijd vrij te maken om te leren over nieuwe cyberdreigingen. 60% geeft daarnaast aan regelmatig nieuwe beveiligingsproducten uit te testen.

Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.