AbuseHUB helpt providers in strijd tegen cybercrime

hacker-groot

De eerste hosting en cloud providers hebben zich aangesloten bij AbuseHUB. AbuseHUB is een gezamenlijk initiatief van ISPConnect, de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) en Abuse-IX bedoeld om abuse en cybercrime te bestrijden.

Brancheorganisaties ISPConnect en de DHPA zijn in september 2015 een samenwerking aangegaan met de Vereniging Abuse Information Exchange en het open source project AbuseIO om een collectief programma op te starten om gezamenlijk op te treden tegen abuse en cybercriminaliteit op het internet. Dit is AbuseHUB geworden, een platform dat hosting en cloud providers helpt om doelmatig abuse van het internet en cybercrime te kunnen bestrijden. Het platform bevindt zich momenteel in de pilotfase.

Zelfregulering

Simon Besteman, directeur van ISPConnect, noemt de samenwerking typerend voor het zelfregulerende karakter van de Nederlandse internetsector. Besteman stelt dat de sector met het initiatief het voortouw neemt in de bestrijding van abuse en cybercrime.

Eén van de partijen die is toegetreden tot AbuseHUB is PCextreme. Lennert den Teuling, CEO van PCextreme, zegt in een reactie dat AbuseHUB helpt zonder handmatige interventie klanten snel te wijzen op potentiële beveiligingsrisico’s en misbruik van hun kritische infrastructuur. AbuseHUB bespaart hiervoor volgens Den Teuling veel werk en maakt het mogelijk klanten een extra service te bieden.

Meer bedrijven aansluiten

De pilot wordt de komende maanden voortgezet. De DHPA en ISPConnect streven ernaar het merendeel van de bij hun aangesloten hosting en cloud bedrijven aan te sluiten op AbuseHUB.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1