AbuseHUB helpt providers in strijd tegen cybercrime

hacker-groot

De eerste hosting en cloud providers hebben zich aangesloten bij AbuseHUB. AbuseHUB is een gezamenlijk initiatief van ISPConnect, de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) en Abuse-IX bedoeld om abuse en cybercrime te bestrijden.

Brancheorganisaties ISPConnect en de DHPA zijn in september 2015 een samenwerking aangegaan met de Vereniging Abuse Information Exchange en het open source project AbuseIO om een collectief programma op te starten om gezamenlijk op te treden tegen abuse en cybercriminaliteit op het internet. Dit is AbuseHUB geworden, een platform dat hosting en cloud providers helpt om doelmatig abuse van het internet en cybercrime te kunnen bestrijden. Het platform bevindt zich momenteel in de pilotfase.

Zelfregulering

Simon Besteman, directeur van ISPConnect, noemt de samenwerking typerend voor het zelfregulerende karakter van de Nederlandse internetsector. Besteman stelt dat de sector met het initiatief het voortouw neemt in de bestrijding van abuse en cybercrime.

Eén van de partijen die is toegetreden tot AbuseHUB is PCextreme. Lennert den Teuling, CEO van PCextreme, zegt in een reactie dat AbuseHUB helpt zonder handmatige interventie klanten snel te wijzen op potentiële beveiligingsrisico’s en misbruik van hun kritische infrastructuur. AbuseHUB bespaart hiervoor volgens Den Teuling veel werk en maakt het mogelijk klanten een extra service te bieden.

Meer bedrijven aansluiten

De pilot wordt de komende maanden voortgezet. De DHPA en ISPConnect streven ernaar het merendeel van de bij hun aangesloten hosting en cloud bedrijven aan te sluiten op AbuseHUB.

Lees ook
Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

Bestrijders cybercriminaliteit presenteren eerste veiligheidsjaarverslag

KPN, het NCSC (Nationale Cyber Security Centrum), Team High Tech Crime Unit van de politie en TNO hebben gezamenlijk het rapport  'Cyber Security Perspectives 2013' uitgebracht.  De vier organisaties die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van cybercriminaliteit schetsen hierin een beeld over de digitale veiligheid in Nederland. Deze wee1

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1