Algoritme analyseert typepatroon om inlogpogingen met gestolen gegevens te herkennen

password-1433221-m

Indiase onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat unieke patronen herkent in de wijze waarop gebruikers typen. Het algoritme kan worden gebruikt om gebruikers te identificeren voor online authentificatie. De onderzoekers willen met het algoritme misbruik van gestolen inloggegevens tegengaan.

Times of India meldt dat het algoritme is ontwikkeld door onderzoekers van het Department of Computer Science and Engineering van het Jeppiaar Engineering College in het Indiase Chennai. Typepatronen zijn volgens de onderzoekers uniek voor ieder persoon en kunnen hierdoor gebruikt worden om gebruikers te identificeren. De nieuwe techniek maakt gebruik van softwaresystemen die al langer aanwezig zijn in computers. Door deze te hergebruiken kan de techniek volgens de onderzoekers tegen relatief lage kosten worden geïmplementeerd.

Traditionele wachtwoorden veiliger maken

Het algoritme kan het gebruik van traditionele wachtwoorden veiliger maken. Door het typepatroon van gebruikers tijdens het invoeren van wachtwoorden te analyseren kunnen gebruikers worden geïdentificeerd. Indien het typepatroon niet overeenkomt met het typepatroon dat eerder van een gebruiker is geregistreerd kan een inlogpoging worden geweigerd, zelfs als het juiste wachtwoord in ingevoerd. Dit moet het voor cybercriminelen moeilijker maken met gestolen inloggegevens in te loggen.

Om hun techniek te testen hebben de onderzoekers een testprogramma ontwikkeld waarbij gebruikers worden gevraagd met behulp van verschillende wachtwoorden in te loggen. Tijdens het invoeren van deze wachtwoorden wordt het typepatroon van gebruikers vastgelegd. De resultaten van dit eerste onderzoek zijn volgens de onderzoekers veelbelovend. Wel benadrukken zij dat het algoritme nog niet is uitontwikkeld en eerst verder getest zal moeten worden voordat deze in de praktijk kan worden geïmplementeerd.

Lees ook
Lookout neemt SaferPass over om de groeiende dreiging van identiteitsdiefstal aan te pakken

Lookout neemt SaferPass over om de groeiende dreiging van identiteitsdiefstal aan te pakken

Securitybedrijf Lookout heeft SaferPass overgenomen, leverancier van een oplossing voor wachtwoordbeheer, voor zowel consumenten als bedrijven. Met de toevoeging van wachtwoordbeheer aan zijn securityoplossingen versterkt Lookout zijn missie uit om klantgegevens van zowel personen als bedrijven proactief te beschermen.

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

‘Wachtwoordloze toegang maakt World Password Day overbodig’

‘Wachtwoordloze toegang maakt World Password Day overbodig’

Een goed wachtwoordbeleid is de eerste verdedigingslinie om aanvallers buiten de bedrijfsnetwerken te houden. World Password Day moet het bewustzijn hierover vergroten. De vraag is echter of zelfs de sterkste wachtwoorden geen misplaatst gevoel van veiligheid geven. Is multi-factor authenticatie (MFA) de oplossing, of moet het gebruik van wachtwoo1