Amerikaan moet jaar de cel in voor opzetten en verkopen van botnet

hamer-rechter-rechtszaak

Een Amerikaan is veroordeeld tot één jaar en één dag celstraf wegens het opzetten en te koop aanbieden van botnet. Dit botnet bestond uit 5.000 machines en werd aangeboden op het Darkode hackersforum, dat door opsporingsinstanties uit de lucht is gehaald.

Darkode was een bekend hackersforum dat in juli 2015 offline werd gehaald na een actie waaraan opsporingsinstanties wereldwijd deelname. In totaal werden 70 personen in verschillende landen gearresteerd, waaronder ook een 29-jarige Amerikaan die een botnet te koop aanbood. De verdachte bekende in februari al schuldig te zijn aan het hacken van 5.000 computers, het stelen van 80.000 dollar aan bitcoins en het stelen van 5.000 creditcards. Deze creditcardgegevens en bijbehorende beveiligingscodes waren in het bezit van de man toen hij werd gearresteerd door de FBI.

“Cybercrime bedreigt iedereen in onze steeds meer met internet verbonden wereld”, zegt de openbaar aanklager Stephanie A. Finley in een verklaring. “Computercriminelen zullen niet in staat zijn zich te verbergen of hun anonimiteit te behouden, en zij zullen zowel lokaal, nationaal als internationaal worden vervolgd. Verdachten die betrokken zijn bij hackersfora zullen hun organisaties ontmanteld zien worden via gecoördineerde acties en internationale samenwerking met onze partner opsporingsinstanties, en individuen zullen worden vervolgd met gebruikmaking van alle rechtsmiddelen.”

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1