ANWB waarschuwt voor nepmail met ransomware

De ANWB waarschuwt voor een nepmail die uit haar naam is verstuurd. In de e-mail wordt opgeroepen een openstaande rekening te betalen aan de ANWB, waarbij wordt verwezen naar een bijlage. In werkelijkheid bevat deze bijlage echter ransomware.

De NOS heeft de ransomware onderzocht en bevestigt dat zodra het bijgevoegde bestand wordt geopend data in gijzeling wordt genomen. Slachtoffers krijgen vervolgens 96 uur de tijd 266 euro aan bitcoins te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. Indien niet wordt betaald dreigen de aanvallers de gegijzelde data te vernietigen.

De ANWB benadrukt deze e-mail niet te hebben verzonden. Het bedrijf adviseert de e-mail niet te openen en direct te verwijderen. Wie al is ingegaan op het betalingsverzoek in de nepmail wordt geadviseerd aangifte te doen bij de politie van internetoplichting.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1