‘AP heeft meer mankracht nodig voor toezicht op AVG’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet meer mankracht en middelen krijgen om effectief toezicht te kunnen houden op de bescherming van persoonsgegevens. Met name de invoering van de Europese privacywetgeving op 25 mei 2018 zorgt voor een toegenomen druk op de AP.

Dit blijkt uit een analyse die is uitgevoerd door het externe onafhankelijke bureau Andersson Elffers Felix (AEF) naar aanleiding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Richtlijn voor gegevensverwerking van politiële en justitiële doeleinden. Het advies van het bureau is door de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op 1 juni naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer taken en bevoegdheden

De invoering van de nieuwe wetgeving brengt ingrijpende veranderingen met zich mee voor de bescherming van persoonsgegevens, evenals het toezicht hierop en de toezichthouder. Zo krijgt de toezichthouder nieuwe taken en bevoegdheden toegewezen, onder meer op het gebied van Europese samenwerking en de behandeling van klachten van burgers.

In zijn rapport (pdf) beschrijft AEF drie scenario’s (laag-midden-hoog) voor verwachte werkstromen. Per scenario is het benodigde aantal fte’s en financiële middelen berekend waarmee de AP op efficiënte en effectieve wijze invulling kan geven aan zowel haar nieuwe als bestaande taken en bevoegdheden. Het berekende aantal fte’s varieert van minimaal 185 tot maximaal 270 fte’s, wat neerkomt op een groei van bijna 2,5 tot 3,5 keer ten opzichte van de huidige situatie.

Meer over
Lees ook

Privacy Company controleert naleving privacywetgeving door cloudproviders

Privacy Company voert data protection impact assessments (DPIA’s) uit om duidelijk te maken of en waar privacyrisico’s ontstaan bij het gebruik van softwareproducten en online diensten. Een DPIA brengt de risico’s in kaart en beschrijft maatregelen die cloudproviders en hun klanten zouden moeten nemen om de risico’s te verkleinen of te voorkomen.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Lynn Legal introduceert eerste AI-robot ter wereld voor verwerkers-overeenkomsten

Lynn Legal introduceert eerste AI-robot ter wereld voor verwerkers-overeenkomsten

Vandaag, de dag van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming), introduceert het Nederlandse bedrijf Lynn Legal een AI-lawyerbot genaamd DPA Lynn. DPA Lynn weet binnen een paar minuten of een verwerkersovereenkomst getekend kan worden en geeft suggesties voor aanpassingen als daarom wordt gevraagd.