App om zwakke plekken in overheidssystemen te delen wint Hackathon van overheid

Een applicatie waar fraude en zwakke plekken in overheidssystemen door burgers met de overheid gedeeld worden wint de Hackathon van de Rijksoverheid. De app is ontwikkeld door team LUST. De Hackathon vond plaats op zaterdag 12 en zondag 13 april in de Brinckhorst in Den Haag.

Beveiligingexperts gingen aan de slag met datasets om oplossingen te bedenken ter verbetering van fraudebestrijding. De teams kregen toegang tot geanonimiseerde datasets van verschillende basisregistraties. Denk hierbij aan de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens) en Register paspoort vermissing. Vervolgens bekeken ze of deze registraties goed in elkaar zitten en hoe deze beter gebruikt kunnen worden door zowel overheid als burgers om de identificatie van personen zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Ideeën voor minister Plasterk

De negen teams hebben zonder ideeën voorgelegd aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Veel teams wilden in deze plannen burgers meer inzage geven in hun identiteitsgegevens, sociale netwerken inzetten en informatie slimmer delen tussen overheidsinstanties. De jury koos uiteindelijk voor LUST, aangezien hun oplossing gebruik maakt van kennis van burgers en vooraan in het proces van fraudebestrijding zit.

De jury bestond uit Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gemeentesecretaris van Tiel Miriam Oosterwijk, senior beleidsmedewerker fraude van de Belastingdienst Dennis Blansjaar en afdelingshoofd Identiteit van BZK Jacqueline Rutjens. Het winnende team wint de hoofdprijs van 1.500 euro en wordt daarnaast betrokken bij het uitvoeren van het meerjarenplan AntiFraude van BZK.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1