Apple apparaten op de werkvloer blijken vaak slecht beveiligd

Apple apparatuur wordt steeds vaker gebruikt op de werkvloer. De apparaten blijken echter lang niet altijd goed beveiligd te zijn, waardoor de apparaten voor bedrijven beveiligingsrisico’s opleveren.

Dit stelt Centrify op basis van een onderzoek onder ruim 2.000 werknemers. 45% van deze groep blijkt een Apple apparaat zoals een Mac, iPhone of iPad te gebruiken op de werkvloer. In 63% van de gevallen is dit apparaat eigendom van de werknemer zelf. Deze groep gebruikt de apparaten onder andere om werkmail, bedrijfsdocumenten en bedrijfsapplicaties te openen.

Toegang tot gevoelige bedrijfs- en klantdata

De apparaten krijgen hierdoor ook toegang tot allerlei gevoelige data. Zo blijkt 59% van de Mac’s gebruikt te worden om vertrouwelijke bedrijfsinformatie in te zien en 65% van de Mac’s te worden gebruikt om gevoelige of gereguleerde klantinformatie te openen. 51% van de iPhones en 58% van de iPads worden gebruikt om toegang te verkrijgen tot bedrijfsapplicaties.

Tegelijkertijd blijken bedrijven maar weinig maatregelen te nemen om zeker te stellen dat het gebruik van deze apparaten veilig is. Zo blijkt iets meer dan de helft van de apparaten (51%) te zijn beveiligd met een wachtwoord dat bestaat uit één woord of een reeks cijfers. 58% van de apparaten blijkt daarnaast niet te zijn voorzien van software die het gebruik van sterke wachtwoorden verplicht stelt. Ook het gedrag van gebruikers laat te wensen over: 56% van de gebruikers geeft aan zijn wachtwoord te delen met anderen. Centrify meldt geen enkel verband te zien tussen het gebruik van sterke wachtwoorden en het openen van gevoelige data vanaf apparaten.

Oplossingen vanuit de werkgever

Bedrijven kunnen maatregelen nemen, software verstrekken aan werknemers en het gebruik hiervan verplicht stellen om apparaten op de werkvloer veiliger te maken. Dit blijkt echter relatief weinig te gebeuren. In slechts 17% van de gevallen wordt gebruik gemaakt van een wachtwoordmanager die is verstrekt door de werkgever. Op 28% van de Apple apparaten op de werkvloer blijkt beheersoftware van het bedrijf te zijn geïnstalleerd, terwijl in slechts 35% van de gevallen de werkgever dataversleuteling op de apparaten verplicht stelt.

Meer over
Lees ook
Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1

Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning

Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning

Kingston lanceert de DataTraveler Locker+ G3 USB 3.0 Flash drive. De nieuwste generatie van de DataTraveler Locker+ G3 biedt dankzij USB 3.0 hogere datasnelheden dan zijn voorganger. De USB-sticks van Kingston zijn beveiligd met een wachtwoord en is voorzien van hardware die alle opgeslagen data automatisch versleuteld. Gebruikers kunnen hierdoor1

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1