Autodieven hacken steeds vaker de beveiliging van auto's

autodiefstal

Dieven zijn steeds vaker in staat de elektronische beveiliging van auto's te hacken. Vooral internationaal opererende criminelen groepen zouden achter het kraken van de beveiliging zitten. De gelegenheidsdief is tegenwoordig nagenoeg verdwenen.

Dit meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) aan het persbureau ANP. Bendes zouden bestaan uit verschillende soorten autodieven. Sommigen zouden zich richten op het openbreken van de auto, terwijl andere de software van de motor en de elektronische beveiliging van het voertuig hacken. Ook zouden dit soort bendes vaak criminelen bevatten die in staat zijn de autopapieren te vervalsen, waardoor de auto kan worden doorverkocht.

OBD-stekker

De auto wordt eerst in slechts enkele seconden open gekraakt, waarna de hackers toegang krijgen tot het voertuig. Het kraken van de motor en beveiliging zou slechts enkele minuten kosten. Hiervoor pluggen de criminelen een laptop in met behulp van een zogeheten OBD-stekker, die onder het dashboard in de auto wordt geplugd. Via deze weg hacken zij vervolgens de code van de startonderbreker en de aanwezige alarmsystemen.

De OBD-stekker is in iedere moderne auto aanwezig. Deze aansluiting geeft monteurs in een garage de mogelijkheid foutmeldingen uit te lezen. De criminelen maken dan ook misbruik van dit handige hulpmiddel om de elektronica van de auto om de tuin te kunnen leiden.

Internationaal registratiesysteem

Veel gestolen auto's zouden na verkoop opnieuw worden geregistreerd in het buitenland. Stichting AVc werkt daarom aan een sneller internationaal registratiesysteem voor gestolen auto's. Hierdoor moeten auto's ook in het buitenland binnen enkele uren kunnen worden gesignaleerd, wat de pakkans vergroot.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.