Banken en telecomoperatoren lanceren digitale identiteit voor Belgen

Belgische banken en telecomoperatoren lanceren itsme. Deze digitale identiteit moet voor Belgen alle wachtwoorden op internet gaan vervangen, ongeacht het soort website waar wordt ingelogd.

itsme is een samenwerking tussen vier grote banken en drie grote mobiele netwerkoperators in België, die hun krachten hebben gebundeld in Belgian Mobile ID. Het gaat om de banken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING, en de telecomoperatoren Orange Belgium, Proximus en Telenet. Ook de Belgische federale overheid is betrokken bij het project.

Makkelijker inloggen

Door één digitale identiteit beschikbaar te stellen moet het voor gebruikers veel makkelijker worden in te loggen bij allerlei online toepassingen, variërend van e-commerce en bankzaken tot overheidsdiensten. De app is sinds 30 mei operationeel.

“Met de app kan je veilig en snel inloggen op websites, digitale transacties goedkeuren en binnenkort zelfs of ciële documenten ondertekenen”, verduidelijkt Kris De Ryck, CEO van Belgian Mobile ID. Gebruikers stellen een geheime itsme-code in, die zij bij elke actie (inloggen, goedkeuren of tekenen) op hun smartphone invoeren. Het gaat hierbij om een vijf-cijferige code, die gebruikersnamen en wachtwoorden vervangt. Indien de smartphone een vingerafdrukscanner ondersteunt, kan de gebruiker ook met zijn vingerafdruk inloggen.

Combinatie van betaal- en simkaart

“itsme koppelt de bewezen efficiëntie van de betaalkaart aan de veiligheidstechnologie van de simkaart. Het gaat om een dubbel niveau van beveiligde identificatie”, aldus Kris De Ryck, CEO van Belgian Mobile ID. “De banken zijn wettelijk verplicht om de formele identiteit van hun klanten te verifiëren hetgeen een waterdichte identiteitsgarantie biedt: ik ben wie ik zeg te zijn. De mobiele netwerkoperatoren staan garant voor een hoogbeveiligde simkaart en mobiel netwerk”.

itsme werkt alleen indien deze met de juiste combinatie van smartphone, simkaart en de persoonlijke itsme-code wordt gebruikt. Indien één van deze drie elementen ontbreekt, wordt de digitale identiteit direct geblokkeerd.

Toepassingen

In eerste instantie kunnen gebruikers itsme gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe klant te worden bij een bedrijf, maaltijdcheques te bestellen, documenten aan te vragen bij de gemeente, op afstand een huis beveiligen of je verwarming inschakelen. Vanaf begin 2018 wordt het ook mogelijk om via itsme officiële documenten te ondertekenen. De ondertekening heeft hierbij dezelfde bindende waarde als een handtekening op papier.

itsme is voor Belgen beschikbaar voor zowel het iOS als Android platform. In de komende maanden worden alle simkaarten in de Belgische markt compatibel gemaakt met itsme. In de meeste gevallen verandert er voor gebruikers niets. In sommige gevallen is het echter nodig de simkaart te vervangen. itsme wordt stapsgewijs uitgerold. Sinds 30 mei 2017 is itsme te gebruiken om in te loggen op de websites van de eerste partners: Het gaat om Randstad (interimwerk), Doccle (digitaal documentenbeheer), Bolero (beleggersplatform), ClearMedia (Cloud solutions), EnCo (toolbox voor digitale ontwikkelingen) en Rombit (IoT solution provider). Gedurende de zomer volgen andere belangrijke toepassingen bij onder meer AXA, Bel us, BNPP Fortis, ING en Proximus.

Meer over
Lees ook
Cybercriminelen slaan toe bij Vietnamese bank

Cybercriminelen slaan toe bij Vietnamese bank

De Vietnamese bank Tien Phong is aangevallen door cybercriminelen. Doordat frauduleuze transacties vroegtijdig werden opgemerkt kon de aanval worden tegengehouden. Dit meldt Reuters. Het nieuws volgt kort op een waarschuwing van SWIFT dat opnieuw een bank door cybercriminelen is getroffen. Hierbij riep SWIFT zijn 11.000 leden op alert te zijn op c1

Boze ex-medewerker steelt gevoelige data bij Brits telecomagentschap Ofcom

Boze ex-medewerker steelt gevoelige data bij Brits telecomagentschap Ofcom

Een boze ex-werknemer heeft gevoelige data gestolen bij het Brits telecomagentschap Ofcom. Het gaat om data die betrekking heeft op telecombedrijven die een licentie hebben van Ofcom. Dit meldt The Guardian. Om wat voor data het precies gaat is niet bekend gemaakt. Wel zou de data concurrenten van getroffen bedrijven de mogelijkheid bieden om conc1

Hacker bekent 55 miljoen dollar te hebben gestolen door geldautomaten aan te vallen

Hacker bekent 55 miljoen dollar te hebben gestolen door geldautomaten aan te vallen

Een hacker heeft in de Verenigde Staten bekend onderdeel te hebben uitgemaakt van een cybercrimegroepering die in de VS 55 miljoen dollar schade wist te veroorzaken. De man kan een celstraf van ruim 57 jaar opgelegd krijgen. Dit meldt Reuters. De 34-jarige Turkse hacker geeft toe deel uit te hebben gemaakt van een internationale groepering die zic1