Bedrijf in Alblasserdam ontvangt malware via post

usb-stick

Bij de term spear phishing denk je al snel aan een phishing-mail die geheel op maat is ontworpen voor een specifiek doelwit. In de praktijk kan het echter ook gaan om een USB-stick die is voorzien van malware en met een overtuigende begeleidende brief wordt afgeleverd bij een bedrijf. Dit bewijst een incident bij een bedrijf in Alblasserdam.

J.P. de Vreede, wijkagent in Alblasserdam, meldt dat bij een bedrijf in de stad per post een USB-stick is binnengekomen met daarop malware. In een brief bij de USB-stick schrijft de afzender de USB-stick in de bus te hebben gevonden. Op de stick zouden meerdere bestanden aanwezig zijn, waaronder een C.V. waarin zowel een naam van de eigenaar als de naam van het getroffen bedrijf worden genoemd. De USB-stick zou daarom door de afzender naar het bedrijf zijn verzonden. De wijkagent benadrukt overigens dat de naam die in de brief als afzender wordt genoemd vals is.

De actie lijkt het eerst gezicht dan ook goedbedoeld. In werkelijkheid blijkt de afzender echter een geheel andere agenda te hebben. Bestanden op de USB-stick blijken besmet te zijn met malware, met als doel het bedrijf in Alblasserdam te besmetten. De aanval is op maat ontworpen voor het getroffen bedrijf, waardoor het erop lijkt dat cybercriminelen gericht op zoek zijn naar informatie van dit bedrijf.

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.