Bij één op de vijf organisaties is in 2016 meer dan vijf keer digitaal ingebroken

cloud-computing-cheryl-empey

87% van de organisaties is in 2016 getroffen door een cyberinbraak. Bij één op de vijf organisaties werd in de afgelopen twaalf maanden zelfs meer dan vijf keer ingebroken door cybercriminelen.

Dit blijkt uit onderzoek van databeveiliger Bitglass in samenwerking met CyberEdge Group en Information Security Community op LinkedIn onder 3.000 IT professionals. Bitglass wijst erop dat public cloud apps in toenemende mate van kritiek belang zijn voor de productiviteit van bedrijven. Desondanks geeft slechts 24% van de professionals aan regelmatig SaaS en IaaS apps te controleren op beveiligingsproblemen.

Kritieke beheermogelijkheden ontbreken

“Bij enterprise cloud apps ontbreekt het aan kritieke beheermogelijkheden voor databeveiliging die het risico op een lek significant kan terugdringen”, zegt Nat Kausik, CEO van Bitglass. “Veel organisaties kunnen potentiële lekken na afloop detecteren. Slechts weinig organisaties zijn echter in staat dreigingen in real-time te mitigeren.”

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn:

  • 52% van de organisaties verwacht dat het budget voor IT-beveiliging zal toenemen.
  • Slechts 24% van de organisaties controleert SaaS en IaaS apps regelmatig op beveiligingsproblemen. In verhouding: ruim 60% doet dit bij desktops, laptops en het netwerk. 36% controleert mobiele apparaten op beveiligingsproblemen.
  • Een op de drie organisaties is in de afgelopen 12 maanden meer dan vijf keer gehackt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2014.
  • 87% van de organisaties is slachtoffer geworden van tenminste één cyberaanval.
  • Organisaties geven het vaakst aan mobiel te zien als het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-omgeving.
  • Ransomware is een grote zorg. 54% van de bedrijven is er echter in geslaagd gegijzelde data toegankelijk te maken zonder hiervoor losgeld te betalen.
  • 37% noemt phishing de belangrijkste bron van zorgen, gevolgd door insider threats (33%) en malware (32%).
  • Meer organisaties in de retail- (39%) en technologiesector (36%) geven een groot deel van hun budget uit aan security dan in andere verticale markten.

Detecteren van dreigingen

62% van de ondervraagde organisaties geeft tot slot aan dat het detecteren van dreigingen hun belangrijkste vermogen is om kritieke dreigingen tegen te gaan. Organisaties die de cloud hebben omarmd, geven aan vooral behoefte te hebben aan data-encryptie (72%), versleuteling van dataverkeer (60%) en toegangscontrole (56%). Als het gaat om zorgen over de cloud, blijken datalekken (57%), privacy (49%), vertrouwelijkheid (47%) en compliance (36%) tot de meeste zorgen te leiden.

Het onderzoeksrapport van Bitglass en CyberEdge Group is hier te vinden.

Lees ook
Forescout en Secior starten een strategische partnerschap

Forescout en Secior starten een strategische partnerschap

Forescout en Secior starten een strategische partnerschap om gezamenlijk de cyberbeveiliging van hun klanten te versterken. Dit partnerschap zal real-time zichtbaarheid, risicomanagement, continue dreigingsmonitoring en NIS2-compliance services bieden voor de hele onderneming, inclusief campus, datacenter, externe werknemers, cloud, mobiel, IoT, O1

"Elk bedrijf kan gehackt worden"

"Elk bedrijf kan gehackt worden"

Elk bedrijf, ongeacht de omvang, sector of branche, kan gehackt worden. Het idee dat alleen grote organisaties het doelwit zijn van hackers is een misvatting. Kleine en middelgrote bedrijven zijn vaak kwetsbaarder vanwege een gebrek aan beleid en expertise op het gebied van cybersecurity.

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.