BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

malware

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren.

De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssysteem dat hierop draait. Ook beveiligde besturingssystemen zoals Linux Tails blijken kwetsbaar te zijn. De onderzoekers Corey Kallenberg en Xeno Kovah van LegbaCore demonstreerde hun proof-of-concept tijdens de CanSecWest-conferentie op zowel Windows als Linux Tails. De proof-of-concept wordt LightEater genoemd.

Linux Tails

Linux Tails is een besturingssysteem gericht op privacy dat onder andere alle sporen die een gebruiker achterlaat automatisch wist zodra het systeem wordt afgesloten. Ondanks deze focus op beveiliging wisten de onderzoekers met behulp van hun BIOS-malware een PGP-sleutel uit Tails te onderscheppen.

De onderzoekers maken gebruik van een kwetsbaarheid in een modus voor Intel x86 en Intel 64-architectuur. De System Management Mode (SMM) heeft bij deze architectuur altijd read/write-toegang tot het geheugen. Deze rechten kunnen door malware worden misbruikt om het geheugen van een geïnfecteerde machine uit te lezen. Via deze weg is ook de PGP-sleutel van Tails onderschept.

Machines besmetten

Systemen kunnen worden besmet via e-mailbijlages indien software aanwezig is om de UEFI bij te werken. Indien deze software niet aanwezig is moet een aanvaller fysieke toegang krijgen tot een machine. In dit geval kan een USB-stick in de machine worden gestoken, waarna het apparaat binnen twee minuten besmet kan zijn met de malware.

Kallenberg en Kovah geven aan contact te hebben opgenomen met fabrikanten van getroffen computers. Onder andere Dell, Lenovo, Asus, HP en LG zijn door het probleem getroffen. Dell en Lonovo hebben al beloofd het probleem te verhelpen via een BIOS-update. Het is echter maar de vraag hoeveel gebruikers deze update daadwerkelijk zullen installeren om het probleem te verhelpen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.