BlackBerry staat achter overhandigen van encryptiesleutels

blackberry-john-chen

BlackBerry ligt onder vuur nadat het bedrijf encryptiesleutels overhandigd blijkt te hebben aan de Canadese politie. Deze sleutels zijn gebruikt in een rechtszaak tegen leden van Amerikaanse georganiseerde misdaadfamilies, die ook in Canada actief zijn. John Chen, CEO van BlackBerry, meldt in een verklaring nog steeds achter het besluit te staan de sleutels te overhandigen aan de autoriteiten.

In de periode 2010 tot en met 2012 heeft de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) onderzoek gedaan naar georganiseerde misdaad. Dit onderzoek wordt ook wel ‘Project Clemenza’ genoemd. De encryptiesleutels die BlackBerry heeft overhandigd hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Het onderzoek heeft er uiteindelijk toegeleid dat zes verdachten schuld bekende aan het beramen van een moord, terwijl een zevende verdachte bekende hieraan medeplichtig te zijn.

'Bedrijven moeten gehoor geven aan verzoeken'

In een verklaring onderschrijft Chen zijn eerdere uitspraken en benadrukt hij dat bedrijven als goede burgers gehoor zouden moeten geven aan redelijke verzoeken van opsporingsinstantie. Chen stelt dat we op een donkere plek leven als bedrijven hun reputatie verkiezen boven het ‘grotere goed’.

Chen wijst erop dat met hulp van BlackBerry een grootschalig crimineel netwerk is opgerold. De topman zegt dan ook nog steeds achter de keuze te staan om de encryptiesleutels te overhandigen. Ook benadrukt Chen dat de encryptiesleutels uitsluitend betrekking hebben op consumentenoplossingen. BlackBerry beschikt niet over de encryptiesleutels van BlackBerry Enterprise Server (BES), die uitsluitend in handen zijn van bedrijven die deze oplossing gebruiken. BES is dan ook veilig te gebruiken en bevat geen achterdeuren, aldus Chen.

Juiste balans vinden

Tot slot noemt Chen het lastig de juiste balans te vinden tussen het helpen van opsporingsinstanties om criminelen op te pakken en het beschermen van gebruikers tegen overheden die hun privacy (willen) schenden. Chen wijst hierbij op een eerdere zaak waarbij de Pakistaanse overheid toegang vroeg tot de servers van BlackBerry. Dit heeft het bedrijf toen geweigerd.

Lees ook
Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie