'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand.

Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft geüpdatet. De Bladabindi RAT wordt voortaan automatisch door de tool herkend en verwijderd. Het piekmoment in de activiteit van de Bladabindi RAT was in november 2013, toen cybercriminelen maar liefst 180.000 machines wisten te infecteren.

VB.NET, VBS en Autolt

Bladabindi is geschreven in VB.NET, VBS en Autolt. De malware die met de RAT is gemaakt wordt verspreid via allerlei wegen, zoals Facebook en gehackte websites. Zodra de malware op een machine is geïnstalleerd kan de aanvaller de controle over de PC overnemen en allerlei gevoelige informatie stelen. Ook kan de aanvaller de webcam van de machine inschakelen en toetsaanslagen opslaan.

De malware maakt gebruik van ongedocumenteerde API's, die worden gebruikt om van de malware een kritiek proces te maken. Zodra de malware geforceerd wordt gestopt crasht hierdoor het volledige systeem, wat het verwijderen van de malware aanzienlijk moeilijker maakt.

Promotie

De maker van Bladabindi is druk bezig zichzelf bij andere cybercriminelen onder de aandacht te brengen. De cybercrimineel heeft onder andere een Twitter-account gemaakt. De ontwikkelaar toont op dit account gegevens van gehackte computers als achtergrond. Het lijkt er dan ook op dat de ontwikkelaar op zoek is naar opdrachtgevers die hem willen inhuren voor nieuwe cybercrimeprojecten.

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames